Känslig information som sägs inom hörhåll av Apple Siri skickas till människor som lyssnar på vad som sägs. De avslöjar The Guardian som säger att entreprenörer som samarbetar med Apple tar del av extremt känsliga uppgifter.
Frågorna som artikeln svarar på:
- Varför lyssnar människor på vad jag säger till Siri?
- Vilket information tar andra del av och vilken omfattning?
- Varför berättar inte Apple att de lyssnar på röstdata?
- Hur stänger jag av Siri på min mobiltelefon eller surfplatta?
Kan andra höra vad jag säger till Apple Siri?
Om du säger något till Siri finns en risk att dina ord hamnar hos en entreprenör som aktivt lyssnar på vad du har sagt.
Apple har erkänt till The Guardian att ett litet antal av förfrågningar (inspelningar) till Siri blir analyserade av människor istället för en dator.
Informationen har ingen digital koppling till ditt Apple ID, vilket betyder att du inte kan spåras om inte informationen innehåller persondetaljer.
Varför lyssnar människor på vad jag säger till Siri?
Allt handlar om att få bra analyser av inspelningar som skickas till Siri.
Visst kan Apple använda maskiner som gör allt arbete, men någon måste träna maskinerna och se till att de gör rätt i sina analyser. Och för det krävs människor som gör grovjobbet.
Enligt Apple finns strikta krav kring entreprenörerna som hanterar användarnas data från Siri. Mindre än en procent av alla Siri-förfrågningar analyseras av människor säger Apple.
Varför berättar inte Apple att människor lyssnar på vad jag säger till Siri?
Apple vill inte att du ska veta att någon överhuvudtaget lyssnar på vad som sägs till Siri. Det är avskräckande och minskar chansen att du nyttjar företagets tjänster om du vet att andra kan höra eller se vad du gör.
Med det sagt så har Apple skrivit i sin integritetspolicy att företaget samlar in data om användarna, hur de gör det samt i vilket syfte.
Till skillnad från många andra aktörer så är integritetspolicyn relativt lättläst och värd att gå igenom. Få tittar faktiskt på väggen av text, men vi rekommenderar att du kollar noga vad Apple vill och kan göra med din data.
Du hittar Apples integritetspolicy på svenska här.
Apple säger sig värna om min integritet och data – varför samlar de data om mig överhuvudtaget?
Det finns många skäl till varför Apple vill ha din data och analysera den.
1) För att förstå hur deras användare nyttjar tjänster och produkter
2) För att analysera innehållet så att AI- och maskininlärning kan förbättras
3) För att lagra personlig information som är ett måste för de tjänster du använder (e-post, bilder, namn, etc)
4) För att de enligt lag måste lagra bank-relaterad data kring köp och transaktioner
Det är extra läskigt att en aktör skickar röstdata till tredjepart så att denne kan höra allt man säger i inspelade klipp. Men tänk på att Apple i många fall måste och bör spara din data av olika slag och skäl.
Lyssnar Google och Amazon också?
Absolut. Google Assistant och Amazon Alexa spelar in vad du säger, skickar till molnet och i vissa fall finns en tredjepart som lyssnar på inspelningar med mänskliga öron.
Anledningarna är identiska med Apple. Det behövs mänskliga öron som kan tolka vad som sägs för att göra bättre val och hjälpa maskinerna att ta bättre framtida beslut.
Det gemensamma är syftet och nivån av information som företagen vill släppa ifrån sig om att det faktiskt sker. I samtliga tre fallen har företagen försökt vara så tysta som möjligt.
Kan jag stoppa Apple från att skicka min Siri-data till andra?
I skrivande stund är svaret – nej.
Det är inte möjligt att stoppa Apple från att låta entreprenörer lyssna på vad du säger till Siri.
Vilket är lite intressant eftersom Apple säger sig värna om din integritet. Största konkurrenterna Google och Amazon ger båda möjlighet åt konsumenterna att neka dem åtkomst till röstinspelningar i specifika fall, vilket Apple inte har.
Vilken typ av information har Siri skickat till entreprenörer som lyssnar?
Enligt The Guardian har människor hört allt från privata diskussioner mellan patienter och läkare, till drogköp och känsliga företagsdetaljer. Även sexuella möten har kunnat höras enligt källan till The Guardian.
Problemet är inte att användarna säger känsliga saker samtidigt som de aktivt använder Siri, utan att de av misstag aktiverar den digitala assistenten när den absolut inte bör användas. Inte bara på mobiltelefonen eller surfplattan, utan även HomePod som har inbyggda mikrofoner.
Andelen ljudklipp som skickas av misstag ska vara mycket hög och i vissa fall är klippen upp till 30 sekunder långa.
Klippen kan även följas av positionsdata, detaljer om användaren och appdata. Alltså information som kan röja personer och vart de befinner sig.
Entreprenörer som noterar att ett ljudklipp är inskickat av misstag uppmanas att rapportera det som felaktigt. Däremot uppmanas de inte att rapportera specifikt innehåll, vilket betyder att olagliga aktiviteter kan gå förbi helt onoterat.
Hur stänger jag av Siri på min iPhone eller iPad?
- Gå till Inställningar > Allmänt > Siri
- Välj alternativet ”Siri” för att stänga av assistenten helt
- Acceptera ändringen
Om du inte vill stänga av Siri helt, utan bara ”Hey Siri”-aktiveringen så kan du göra det i samma inställningsmeny.
- Gå till Inställningar > Allmänt > Siri
- Välj alternativet ”Tillåt Hey Siri” för att stänga av röstkommandot
- Acceptera ändringen
Om du inte vill ha Siri tillgänglig på låsskärmen kan du stänga av assistenten där med.
- Gå till Inställningar > Touch ID & Låskod
- Välj alternativet ”Siri” för att avaktivera assistenten på låsskärmen
- Acceptera ändringen med din låskod
Det är ett dilemma. Ska assistenterna bli bättre så måste de utvecklas. Jag har haft Google home i ett par år. Först på engelska och sen när svenska kom även på svenska. Jag kan lugnt säga att den engelska versionen är mycket bättre på att förstå än den svenska, helt enkelt för att den har haft ett större underlag att träna ifrån och längre tid. Och det pga att det finns människor som lär maskinerna genom att lyssna på vad folk säger..
Är man rädd som sin integritet så ska man naturligtvis inte använda smarta assistenter, mobiltelefoner, datorer, kreditkort eller åtminstone ljuga så mycket som möjligt när man använder info i dem. Man måste utgå ifrån att allt man gör i dessa aparater kommer att användas emot en under de rätta förutsättningarna.