Nätfisket ökar enormt – skräcksiffror från säkerhetsföretag

87 procent. Så många fler drabbades av nätfiskeförsök de senaste tolv månaderna enligt en rapport från säkerhetsföretaget Kaspersky Labs. Enligt rapporten är de främsta måltavlorna Facebook, Google, Yahoo och Amazon – allt enligt undersökningar som gjordes i juni 2013. All data är baserad på information från molntjänsten Kaspersky Security Network.

Nätfiske har sitt ursprung i e-postmeddelanden som försöker utgöra sig för att vara någon annan än de egentligen är, allt för att stjäla personliga uppgifter som kontouppgifter och liknande. Nu är det istället webbsajter som används för att fiska efter uppgifter och de står för hela 88 procent av alla attacker. De resterande 12 procenten är fortsatta utskick av e-postmeddelanden.

Närmare 20 procent av alla nätfiskeförsök handlar om att utge sig för att vara en bank eller liknande. Majoriteten av alla nätfiskesidor är registrerade i Indien, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och USA. Man har sett en tredubbling av antalet unika källor, som webbsidor och servrar, från år till år och 56 procent av alla källor kommer från tio länder. Förvånansvärt håller Kina en låg profil här.

Så skyddar du dig mot nätfiske

Eftersom nätfisket blir ett allt mer populärt sätt att försöka roffa åt sig personliga uppgifter så gäller det att vara riktigt försiktig när man fyller i formulär på internet. Det finns några enkla knep att ta till för att slippa obehaget av att se sina bankkonton tömda eller e-postadress använd för massutskick av spam. Det krävs inte mycket – så mina tre knep kan rädda din dag.

1. Var observant och mycket kritisk till alla e-postmeddelanden du får. Banker skickar aldrig ut e-post där de ber om personuppgifter och verifiera alltid att avsändaren är den meddelandet utger sig för att vara. Ta hellre bort ett meddelande än att chansa och öppna en bifogad fil eller klicka på en länk.

2. Installera ett bra säkerhetspaket. Det finns mängder av alternativ att välja mellan, men det finns några namn som står ut bland mängden. Norton Internet Security, Bitdefender Windows 8 Security och Kaspersky Internet Security är alla utmärkta val som skyddar din dator mot nätfiske, trojaner och annat otyg.

facebook-https

3. Kontrollera så att alla kritiska webbsajter, exempelvis banker och sociala nätverk, har en krypterad anslutning till din webbläsare. Kolla bilden ovan så ser ni hur det ska se ut. En tydligt markerad symbol med ett hänglås (Google Chrome) och https:// framför resten av webbadressen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.