Visste du att Gmail hjälper dig att se om din mejladress har läckt ut på Dark Web? Det finns ett officiellt Google-verktyg som letar fram dina uppgifter om de finns där så att du kan göra ågärderna som behövs för att skydda din data.
Funktionen fanns tidigare bara för One-prenumeranter som betalar för extra utrymme till sitt Google-konto. Nu har företaget dock öppnat upp säkerhetsfunktionen så att den kan användas av alla som har en Gmail-adress.
Här är allt du måste veta om Dark Web-skyddet och säkerhetsfunktionen idag.
Varför finns min mejl på Dark Web?
Det finns generellt en mycket otrevlig anledning till varför mejladresser hittar ut på den mörkare delen av internet.
Och det är oftast att mejladressen har läckt ut tillsammans med ett lösenord i hackerattacker mot olika tjänster och sajter på internet. Det finns några gigantiska databaser md känslig information som cirkulerar hos cyberkriminella, och om din mejl finns med där så kan Google och Gmail hitta den.
Om du får ett meddelande om att din mejl hittats på Dark Web så är det viktigt att inte ignorera den uppgiften.
Kontrollera i vilka sammanhang mejladressen har dykt upp och identifiera eventuella lösenord som är läckta. Byt lösenorden omedelbart och säkerställ att de inte återanvänds på mer än ett ställe.
Säkerhetsfunktionen i Gmail fungerar i USA – just nu
I skrivande stund är den nygamla säkerhetsfunktionen låst till att bara används av amerikanska användare, men det finns tacksamt nog många andra tjänster som gör exakt samma sak.
En sajt vi kan rekommendera att du använder idag är haveibeenpwned.com. Sajten har funnits i många år och har ett mycket gott rykte om sig. Sajten har information om fler än 670 hackade webbsajter och det är en stor sannolikhet att din mejl finns med där – om du använder den regelbundet på nätet.
Vad är Dark Web?
Dark Web är en del av internet som inte är tillgänglig för vanliga webbläsare och sökmotorer. Den består av krypterade nätverk och webbplatser som kräver speciella program och konfigurationer för att nås, exempelvis Tor (The Onion Router).
Det som gör Dark Web unikt är att det ger användare anonymitet och sekretess. Genom att dölja både användarens identitet och webbplatsens plats, kan dark web användas för att utföra aktiviteter som inte är lagliga eller etiskt accepterade. Det innefattar exempelvis försäljning av droger, vapen, stulna kreditkortsuppgifter och andra illegala varor och tjänster.
Dark Web används också för att utbyta information, inklusive läckta dokument och konfidentiella uppgifter. Det har blivit en fristad för aktivister och journalister som vill kommunicera och dela känslig information utan att bli övervakade eller utsatta för censur.
Det är viktigt att notera att Dark Web inte bara består av olagliga aktiviteter. Det finns även lagliga och etiska användningsområden, som exempelvis att skydda människorättsaktivister och journalister i länder med begränsad yttrandefrihet. Men på grund av den höga graden av anonymitet och den mörka sidan av verksamheten är Dark Web ofta förknippat med negativa aktiviteter och brottslighet.
Lämna ett svar
Visa kommentarer