Är burn-in ett problem med Switch OLED? (svaret är: kanske)

nintendo switch oled front white 2021

OLED-skärmar är ökända för ett riktigt, riktigt otrevligt problem. De kan drabbas av något som kallas burn-in, vilket är när du ser spår av en tidigare visad bild trots att den inte borde synas. Ofta är det kanterna runt objekt som är kvar.

Du har nästan garanterat stött på burn-in någon gång. Om du är uppmärksamm på flygplatser, i matvarubutiker eller bensinstationer så lär du se det på skärmar som hela tiden är igång. Du vill INTE se det på din Switch OLED – vi lovar!

Läs mer: Varningen: Ta INTE bort skärmskyddet på Switch OLED

Så är burn-in ett problem på Switch OLED? Svaret är – för de flesta – nej, det är inget problem. Faktum är att det kan ta tusentals timmar innan du ser tillstymmelse till problem med din OLED-skärm i Switchen.

Webbsajten The Verge skriver om ett brutalt burn-in-test där en Switch OLED visade en statisk bild i hela 3 600 timmar. Först då visades tecken till burn-in på skärmen. Det är YouTubern Wulff Den som offrade sin Switch OLED för testets skull och vi är tacksamma att han gjort det.

Wulff Den kollade skärmen redan efter halva den tiden, 1 800 timmar, och noterade kort att det knappt syntes något redan då.

Vi kan bara konstatera att Nintendo har lyckats riktigt bra i valet av OLED-skärm till Switch OLED-modellen. Med det sagt så ska du alltid vara försiktig med OLED-skärmar då variationer i subpixel-teknologin gör olika skärmar olika känsliga för burn-in. Även storleken kan spela roll, vilket du lär märka med en OLED-tv.

Läs mer: Nintendo vägrar säga om Switch (OLED) fixar Joy-Cons som drar åt sidorna

Det här ska du tänka på om OLED och burn-in

  • Även om Switch OLED är motståndskraftig mot burn-in så kan det hända långt innan 1 800 eller 3 600 timmars användning
  • Burn-in är ovanligt medan ”image retention” är relativt vanligt. Skillnaden är att burn-in är permanent, image retention försvinner efter en kort stund
  • Skärmen visar normalt en ”image retention” innan det blir en burn-in. Det är en förvarning som du måste ta på allvar
  • Undvik att spela samma spel, kolla på samma tv-program eller göra annat flera timmar i sträck som har statisk visning av ett gränssnitt eller en logotyp

Det här säger Nintendo om burn-in och Switch OLED

Nintendo har kommenterat risken med burn-in och image retention på Switch OLED. I ett meddelande säger speljätten att de ”designat OLED-skärmen med målsättningen att den ska hålla så länge som möjligt”.

Samtidigt noterar Nintendo att statiska bilder som visas under en längre tid (de specificerar inte hur länge) kan ge upphov till efterhängande skuggbildning, alltså image retention. De nämner däremot inte burn-in i meddelandet.

Nintendo säger att du kan minska riskerna genom att använda automatisk ljusinställning för skärmen samt automatiskt viloläge som gör att skärmen inte är igång även när du lämnat din Switch OLED påslagen och oanvänd.

Läs mer: Stöd för Bluetooth till Nintendo Switch – äntligen!

Webbsajten Cnet har en utmärkt artikel om burn-in och image retention på OLED-skärmar här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.