Stöd för Bluetooth till Nintendo Switch – äntligen!

Du kan ansluta trådlösa hörlurar och handkontroller – men inte mikrofon

nintendo switch oled front redbg 2021

En hett efterlängtad nyhet till Switch-serien är att ljud via bluetooth äntligen stöds.

Med en uppdatering till mjukvaran låste Nintendo upp funktionen, vilket betyder att du kan använda dina trådlösa hörlurar med Switch-enheten.


Läs mer: Lägre pris på Nintendo Switch i Europa (och kanske Sverige)

Det betyder också att du kan ansluta upp till två trådlösa handkontroller med bluetooth.

Vad du däremot inte kan göra är att använda externa mikrofoner över bluetooth. Där sätter Nintendo ner foten och säger stopp.

Webbsajten The Verge menar att det var väntat eftersom röstkommunikation kräver en app i mobilen, så det hade ändå varit helt meningslöst i det fallet.

Här ska även sägas att det länge funnits vägar runt bluetooth-problemet för hörlurar. Eftersom ljud via USB stöds så finns adaptrar som kan anslutas för trådlös ljudöverföring.

Switch klarar inte ljud över bluetooth i alla lägen

Och visst ja, ljud över bluetooth fungerar inte om du startar ett lokalt, trådlöst multiplayer-spel. För det kan ju inte vara alltför smidigt och enkelt.

Du kan spara upp till tio profiler för olika bluetooth-prylar. Fler trådlös prylar än så får du inte använda med din Switch. Och du kan bara ansluta en åt gången.

För att koppla ifrån bluetooth-prylar fungerar inte snabbinställningarna via långtryck på Hem-knappen. Du måste in i de vanliga inställningarna och leta.

Det är så klart välkommet att bluetooth-stödet äntligen är på plats, men ibland undrar vi också om Nintendo överhuvudtaget bryr sig.

Läs mer: Nintendo tjänar mer pengar på Switch OLED – ökar marginalerna

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.