Mindre flärp till iPhone 13 – 20 procent smalare

Har minskat rejält på bredden men är samtidigt lite högre

apple notch iphone 13 vs 12 2021
Bildkälla: Macrumors

Äntligen har Apple gjort flärpen till iPhone-serien mindre. Betydligt mindre faktiskt – hela 20 procent kortare.

Men där bredden har minskat så har höjden ökat. Marginellt visserligen, men synbart om man gör en jämförelse.

Läs mer: Officiella iPhone-plånboken med MagSafe stöder Hitta-appen

Flärpen, även kallat en ”notch”, är utskärningen överst på skärmen som huserar frontkameran, närhetssensorn, ljussensorn för skärmen samt högtalaren.

När Apple först introducerade flärpen till iPhone-serien så hånades företaget för hur fult det såg ut, men idag har nästan alla samma utskärning i sina mobiltelefoner.

Exakt hur Apple har gjort för att kunna minska bredden är inte klarlagt. Men nya komponenter insidan och en omarbetad design låter så klart väldigt rimligt.

Blandade känslor om flärpen till iPhone-serien

Användaren Bawstun på webbsajten Macrumors skriver i en kommentar att ”It is an abomination that they’ve kept this aesthetic disgrace for as many years as they have. Another year I am forced to stick to the SE device.”.

Och användaren ZipZilla menar att ”the notch is still whack. should be an edgeless, notch-less infinity screen with a camera hole”

Samtidigt är det många som inte bryr sig att flärpen finns där eller hur den ser ut. Användaren Svish säger att ”Smaller notch is good. But the current size of the notch does not bother me.”.

Personligen menar undertecknad att det knappast är ett problem eller ens estetiskt fult med flärpen. Den finns där av en anledning och stör inte speciellt mycket – vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.