Logga in i Windows utan lösenord – nu kan du

microsoft no password windows authenticator 2021

Nu behöver du inte längre använda långa och krångliga lösenord när du använder Microsofts tjänster. Allt som behövs är Microsoft Authenticator-appen på din mobiltelefon.

Om du inte vill använda Authenticator-appen så fungerar även Windows Hello, en säkerhetsnyckel eller en verifikationskod. Den senare skickas till din mejl eller via SMS.

Läs mer: Firefox som standardwebbläsare i Windows 10 – nu mycket enklare

Anledningen till att Microsoft inte vill att du ska använda lösenord är tämligen enkel. Det är en för hög risk att lösenordet blir komprometerat och ditt konto hackat.

Det är helt enkelt en säkerhetsrisk. Antingen har användarna för många lösenord, vilket gör att de återanvänder dem på flera platser (fy fy!), eller så har de för få vilket i princip betyder samma sak.

Microsoft menar att det sker 579 lösenordsattacker varje sekund. Det blir nära 35 000 attacker varje minut eller strax äver två miljoner per timme! Räknat på ett helt år stannar siffan på  extrema 18 miljarder attacker.

För att säkra ditt konto utan lösenord går du till webbsidan account.microsoft.com i webbläsaren till Windows 10 eller Windows 11. Därifrån går du till Säkerhet och klickar Aktivera under Lösenordsfritt konto.

Om du vill använda lösenordsfri inloggning så måste du först installera Microsoft Authenticator-appen på din mobiltelefon. Därefter ansluta appen till ditt Microsoft-konto (helt rätt, du kan inte använda ett lokalt konto med lösenordsfri inloggning).

Läs mer: Autofyll med Microsofts lösenordshanterare

Microsoft varnar att du kan förlora åtkomsten till vissa tjänster och appar när du aktiverar stödet för lösenordsfritt konto. Det gäller bara äldre sådana som ännu inte stöder lösenordsfri inloggning. Du kan läsa mer om det här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.