Tele2 förlorar i domstol — tvingas lämna ut information om fildelare

Pirate Bay skull

Patent- och marknadsdomstolen har fastställt att mobiloperatören Tele2 måste lämna ut information om misstänkta fildelare. Detta efter en stämning från förra året där brittiska Copyright Management Services är på krigsstigen.

Främst handlar det om filmen Cell med Samuel L. Jackson som Copyright Management Services tänker kräva in ersättning för. Vilket kanske är ett smart drag med tanke på hur 1) dålig filmen är och 2) hur kass försäljningen kring filmen har varit. Kan man inte få in pengarna via butikerna så fyller man kassorna genom att attackera påstådda fildelare istället.

Nu har Tele2 bara en månad på sig att lämna ut uppgifterna och om de misslyckas med detta väntas ett vite på 200 000 kronor. Mobiloperatören har möjligheten att överklaga domen men för det krävs ett prövningstillstånd från högre instans — och frågan är om Tele2 tänker ta det hela så långt eller om de böjer sig för Patent- och marknadsdomstolens dom.

Det är sedan tidigare klart att de aktörer som idag ger sig på internet- och mobiloperatörer inte har några planer på att backa från kritik som initiativet Spridningskollen. Tonläget är inte lika högt uppskruvat, allt verkar ske i det tysta och även om det i skrivande stund inte har skickats ut några kravbrev så verkar det allt mer troligt att sådana är på väg.


Lästips: Danska Njord Lawfirm till attack mot påstådda svenska fildelare


Just nu finns två parter som arbetar för att hämta ut information från internet- och mobiloperatörerna, nämligen Copyright Management Services och Njord Lawfirm. Den senare har vi skrivit om tidigare efter att krävt uppgifter från bland annat Bredbandsbolaget, Tele2, Telenor och Telia.

Frågan är hur långt de är beredda att dra sina krav om mottagarna inte är villiga att betala. Hur kan dessa pengaindrivare bortom all tvivel säkerställa att de personer som står bakom internetabonnemangen till de IP-adresser som hämtats in faktiskt har piratnerladdad film? Och hur många oskyldiga kommer att betala bara för att slippa gå till domstol?

Inom en överskådlig framtid lär vi få reda på det. Läs mer om nyheten på Breakit.se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.