Chrome 57 finns nu till Windows, macOS och Linux

Google Chrome Browser Units

Google har släppt en uppdatering till Chrome och med version 57 följer en hel mängd förbättringar som faller användarna till gagn. Även utvecklare får några optimeringar att använda — men om man vill ha ut det mesta från Chrome 57 är det Android och Chrome OS som gäller med flest nyheter.

Om vi ska börja med det tråkiga men nödvändiga så kan sägas att 36 sårbarheter har tätats med nya Chrome 57. Det är inget som du ser på ytan, men under huven på webbläsaren har den nu blivit säkrare än någonsin och Google har stoppat hackare från att nyttja farliga säkerhetshål.

När du besöker lokala chrome-sidor i webbläsaren, alltså sidor som börjar med chrome://, visas en Chrome-ikon till vänster i adressfältet. Allt för att göra det tydligare för dig som användare så du vet att du befinner dig på en säker sida för Chrome-inställningar.

chrome 57 media notifications rich

Chrome har ni tillgång till nya Media Session API vilket betyder att webbläsaren kan dela mer metainformation om media som spelas upp i Android. På så vis får notifieringsfältet möjlighet att visa artist, låtnamn och dylikt för att göra det tydligare mot dig som användare. Det finns också stöd för att hoppa mellan låtar direkt via notifieringsfältet på telefonen.

Chrome 57 ger också stöd för Progressive Web Apps för hemskärmen på telefoner och surfplattor. Det betyder att du kan köra webbappar och få notifieringar i Android-systemet direkt för dessa. Detta istället för i webbläsaren. Integrationen har blivit betydligt tätare mellan Chrome och Android — och det säger vi givetvis inte nej till, eller hur?

Bland nyheterna till utvecklarna finner vi CSS Grid Layout, ett 2-dimensionellt layoutsystem baserat på rutnät. Detta kan användas för att enklare skapa och underhålla webbdesign anpassad för flera olika skärmstorlekar. Förenklat kan sägas att CSS Grid Layout gör det möjligt att ta mer kontroll över hur element ändrar storlek efter skärmstorlekarna.

Chrome 57 finns att ladda ner till datorn här, har du redan webbläsaren installerad får du en automatisk uppdatering och allt du behöver göra är att starta om webbläsaren när du ombeds göra det. Chrome 57 finns snart även till Android.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.