Skapare av ransomware har börjat lämna kryptovalutan bitcoin till fördel för andra, mindre använda alternativ. Anledningen är att bitcoin fluktuerar så mycket i värde att inkomstkällan inte längre anses vara stabil för betalning vid ransomware-upplåsning.
- Höga avgifter och kraftiga värdeändringar skrämmer kriminella
- Byter till Monero och Ethereum istället
- Anonymiteten kring Bitcoin ifrågasätts
- Identifiering vid köp med Bitcoin kan bli verklighet
Det kanske låter lite konstigt med tanke på att bitcoin tidigare ökade kraftigt i värde, från runt 2 000 USD per bitcoin till extrema 11 000 USD. När Wannacry spreds som mest under 2017 och infekterade mängder av datorer tvingades drabbade att betala bitcoin till ett värde av 300 USD för att låsa upp sina datorer.
De 300 USD hade vid höjdpunkten för bitcoin ökat i värde till otroliga 1 950 USD. En inte oansenlig värdeökning och eftersom tusentals kan ha betalt finns chansen att personerna bakom Wannacry nu är mångmiljonärer om de passade på att sälja sina bitcoin i tid alltså.
Idag har bitcoin-värdet minskat med hela 50 procent och det på bara en månad. Bara för att börja gå upp igen. Och även om potentiella värdeökningar säkert lockar många så verkar ransomware-skaparna dra öronen åt sig. Inte bara för fluktiationer i värdet, utan för att avgifterna för att sälja bitcoin skjutit i höjden.
Istället lockar nu kryptovalutan Monero som tillsammans med Ethereum är närmaste konkurrenten till bitcoin. Värdena är visserligen betydligt lägre per coin, men samtidigt också stabilare. Även säkerheten och anonymiteten kring de alternative kryptovalutorna påstås av vissa vara bättre. Säkert något som lockar kriminella aktörer och ransomware-skapare.
Rösterna som väger in kring ransomware och Bitcoin
En myndighet som noga följer utvecklingen är europeiska polisbyrån Europol:
”Vi har sett ett progressivt skifte under 2018 mot ökad kriminell användning av andra kryptovalutor än bitcoin, vilket gör det generellt svårare för rättsväsendet att motarbeta”, sade Rob Wainwright som är verkställande direktör på Europol.
Även Jon Condra, direktör på Flashpoint, håller ögonen på utvecklingen:
”Det har skett flera nerstängningar av högprofilerade tjänster som förlitar sig på Bitcoin, vilket har skapat stora avbrott i det cyberkriminella ekosystemet.”
”Tjänsterna har förlitat sig så mycket på Bitcoin att det skapar en psykologisk effekt om hur Bitcoin kanske inte är så säkert som många tror. Så man försöker istället hitta alternativ som inte har samma brist på anonymitet”, säger Jon Condra.
Anonymiteten och säkerheten är i frågasatt, många stora tjänster som handlar med kryptovalutan Bitcoin har stängts ner och värdet ändras kraftigt från månad till månad. Vad mer kan tänkas göra att kriminella vill dumpa valutan? Jo, många tjänster och aktörer på internet har valt att helt sluta acceptera Bitcoin som betalningsmetod.
Säkerhetsanalytikern Gabriel Glusman säger följande till ZDNet:
”Faktumet att så många lagligt köper Bitcoin just nu har dramatiskt ökad handeln med kryptovalutan. Det finns ett begränsat antal transaktioner per block, och när ett block är fullt med transaktioner måste du vänta.”
”Så tiden det tar för transaktionen att bekräftas, de höga transaktionsvolymerna och avgifterna gör att det inte är lönt att köpa något för mindre än 200 USD i Bitcoin-värde, för avgifterna är helt galna”, säger Gabriel Glusman.
Kanske är det inte konstigt att Monero och Ethereum är intressanta alternativ för ransomware-skaparna just nu.
Monero ser ut att vara det främsta alternativet med högre säkerhet och mer anonymitet. Det går inte att spåra kryptovalutan tillbaka till användare och historik sparas inte. Precis vad kriminella önskar för att inte kunna spåras av rättsväsendet.
Lämna ett svar
Visa kommentarer