Norton varnar för cryptobluffar – installerar egen cryptomjukvara på användarnas datorer

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Norton vill att du köper och installerar deras säkerhetsmjukvara för att hindra otillåtna och oönskade appar från att installeras på din dator. Samtidigt passar de på att installera en cryptobrytande app kallad Norton Crypto. Snyggt där Norton.

Norton Crypto introduceras med Norton 360 och gör det (enligt företaget själva) enklare för användarna att börja bryta cryptovalutor. Eller, valuta i det här fallet, för Norton Crypto kan bara användas till ethereum i skrivande stund.

All cryptovaluta du får via Norton Crypto sparas snyggt och fint i en plånbok som Norton skapar åt dig. Helt automatiskt. Men inte gratis. Du måste betala 15 procent av all valuta du har till Norton som en straffavgift du aldrig bett om.

Läs mer: Microsoft Edge: Så blockerar du cryptominers & spyware i webbläsaren

norton cryptobluff varning 2022 twitter
Varnar för cryptobluffar. Installerar cryptomjukvara på din dator.

20+ månader innan du går med vinst (med RTX 3070/3080)

Vad Norton inte pratar speciellt högt om (läs: inte alls) är att brytning av cryptovalutor har en negativ effekt på datorns hårdvara och energiförbrukningen som ökar markant när datorns grafikkort jobbar på 100% även när du inte använder den.

Slitaget och energiförbrukningen tillsammans med Nortons stöl..vi menar avgift…på 15 procent utan att göra något alls gör att du riskerar att förlora pengar istället för att tjäna något, sett över tid vill säga. Vinnaren här är Norton.

Om du har ett RTX 3080 med en så kallad hashrate på 100 MH/s och energiförbrukningen är 250 watt så kan du, potentiellt, räkna med en vinst på 20-30 kronor om dagen. Efter att du har räknat bort Nortons avgift och kostanden för elen (vi räknade på höga 3 kronor per kilowattimme för att vara konservativa).

Enligt samma verktyg så kommer du att gå med förlust om du försöker använda ett Nvidia Geforce GTX 1060S som i Nortons egna exempel. Med en hashrate på 12MH/s blir förlusten istället mer än hundralappen varje månad.

Du kan göra en egen uträkning med whattomine.com här.

Enligt webbsajten Hardwaretimes.com tar det 20 månader (!) att gå jämnt upp med kostnader och intäkter för brytning av ethereum på grafikkort som RTX 3070 och RTX 3080. Då inte inräknat att Norton tar 15 procent vilket ytterligare ökar den tiden.

Läs mer: Stor ökning av utpressningsprogram under corona-pandemin

Kraven för att använda Nordon Crypto

  • OS: Windows 11/10/8/7 (64-bitars)
  • Grafikkort: Nvidia/AMD med minst 6GB grafikminne
  • Processor: Minimum 1GHz
  • RAM: Minimum 2GB
  • HDD: Minimim 300MB ledigt utrymme
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.