Microsoft gör söken i Windows 11 snabbare – utan Office.com & OneDrive

microsoft windows 11 2

Visste du att sökrutan i Windows inte bara letar efter dina lokala filer på datorn när du gör en sökning? Den kollar även efter relevanta filer på ditt anslutna Microsoft-konto genom att söka på Office.com och i molnlagringstjänsten OneDrive med.

Det är givetvis fint och bra om du faktiskt använder Microsofts onlinetjänster till dina filer. Men om du inte gör det så är sökningen helt onödig och en tidskrävande sak som bara får Windows-söken att kännas långsam.

I ett försök att råda bot på den saken så har Microsoft kommit på att de kanske borde exkludera både Office.com och OneDrive ur söken. Det är på tiden att de kommit till den insikten tycker vi på Tekniksmart.

Läs mer: Windows 11 22H2: Första stora uppdateringen kommer sommaren 2022

Stäng av Office.com – inga fler rekommenderade dokument i startmenyn

Idag går det att stänga av delar av sökfunktionen i Windows 11 om du kör en tidig testversion av Microsoft kommande uppdateringar till operativsystemet. Sannolikt gör du inte det, men det kan vara bra att veta att det är på gång.

Initialt måste användaren använda verktyget ”Group Policy” för att kunna stänga av integrationen med Office.com. När du gör det stoppas all trafik från Utforskaren till Microsofts webbtjänster, därmed även OneDrive.

Utmaningen här är att startmenyn slutar visa rekommenderade dokument, om du nu råkar uppskatta den funktionen. Man kan inte få det ena utan att ge upp något annat verkar det som.

Snabbar upp högerklicksmenyn i Utforskaren

Som plåster på såren för den nackdelen (om det nu är en nackdel för dig) så arbetar Microsoft även med att snabba upp menyerna i Utforskaren. Mer specifikt när du högerklickar någonstans. Det kan vara en skillnad på en halv sekund innan menyn visas i Windows 10 jämfört med WIndows 11.

Microsoft arbetar även på att göra kopieringen av adressen till filer och mappar i Utforskaren mycket smidigare med en tangentbordsgenväg. När de nya lösningarna släpps? Senare under 2022, om vi har tur.

Läs mer: Sämre hastighet med SSD i Windows 11 enligt tester

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.