Sämre hastighet med SSD i Windows 11 enligt tester

Kraftigt försämras hastighet i vissa lägen med SSD-diskar i Windows 11 vs Windows 10

Windows 11

Om du har en snabb SSD-disk i datorn så bör du vänta lite med att uppgradera till Windows 11. Nya operativsystemet halverar (!) nämligen hastigheten när filer skrivs till SSD-disken.

Det här är ett välkänt problem som rapporterades till Microsoft långt innan Windows 11 lanserades. Men nya uppgifter pekar på att felet fortfarande finns kvar även idag.

Läs mer: Intels ljuddrivrutiner kraschar Windows 11 (BSOD)

Välkänt problem för Microsoft – men ingen lösning än

Trots att Windows 11 har varit släppt i mer än två månader och uppdaterats ett flertalet gånger så är prestandan med SSD-diskar fortfarande kraftigt påverkad.

Tester med CrystalDiskMark bekräftar att SSD-diskar inte är i närheten av vad de borde prestera i vissa situationer. Exempelvis är normalt supersnabba Samsung 980 Pro rejält begränsad vid skrivning av slumpmässig data.

Användaren PleasedPen25317 visar skärmdumpar där skrivning av slumpmässig data i Windows 10 stannar på cirka 1 600 MB/s. Samma test med Windows 11 stannar på bara 911 MB/s.

windows 10 vs 11 ssd disc issue 2021 dec

Det är i skrivande stund oklart vad som begränsar hastigheten för SSD-diskar i Windows 11. Det spekuleras i att inbyggda säkerhetsfunktioner kring virtualisering kan vara boven i dramat, men det återstår att se.

Representanter för Microsoft bekräftade att de känner till problemet för tre månader sedan. Då på webbsajten Reddit för alla att se. Med lite tur sätter nyheten om att felet inte är löst fart på Redmond-företaget så att vi får en lösning inom kort.

Läs mer: Tomma mappar i Windows 11 med välkänd bugg

Nyare uppdatering till Windows 11 ger en liten förbättring – kanske!

Nämnvärt är att Windows 11-versionen med build 22000.348 påstås ge en liten förbättring. Men inte tillräckligt för att nå hela vägen till Windows 10-hastigheterna.

Vi på Tekniksmart har både Windows 10 och Windows 11 att testa, och även om vi inte kört prestandatest som CrystalDiskMark eller AS-SSD så noterar vi inte någon märkbar förändringar i det vardagliga arbetet eller gaming.

Även utan problem med SSD-diskar så avråder vi från installation/uppdatering med Windows 11.

Operativsystemet behöver en ordentlig uppstramning med buggfixar och optimeringar för att det ska vara ordentligt körbart. Vårt råd är att du fortfarande använda Windows 10 åtminstone året ut och helst lite till – det finns ingen anledning att uppgradera idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.