Intels ljuddrivrutiner kraschar Windows 11 (BSOD)

Windows 11

Drivrutiner från Intel gör att Windows 11 kraschar så pass illa att datorn måste göra en komplett omstart. Microsoft har bekräftat problemet och arbetar på en lösning med Intel.

Det är specifikt Intels SST-drivrutiner för ljudkort som av någon anledning kraschar Windows 10. En så kallade blåskärm visas innan Windows stänger ner och datorn startas om automatiskt.


Läs mer: Nu kan du ladda ner prestandafixen för AMD-processorer i Windows 11

Drivrutinerna som kraschar Windows hanterar Intels Smart Sound Technology Audio Controller-teknik. Det är en inkompatibilitet som gör att de inte fungerar korrekt.

Det exakta namnet på filen som krånglar är IntcAudioBus.sys. Versionerna som berörs är följande:

  • 10.29.0.5152 och tidigare
  • 10.30.0.5152 och tidigare

Microsoft har lagt in en blockad som gör att Windows 10-datorer med den berörda tekniken inte kan uppgradera till Windows 11 i skrivande stund.

Om du redan har installerat Windows 11 och upplever krascherna så ska du omedelbart avinstallera drivrutinen från Intel. Alternativt se om det finns en uppdaterad version från OEM-tillverkaren av datorns moderkort.

Läs mer: Tomma mappar i Windows 11 med välkänd bugg

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.