Så stänger du av Amazon Kindle Paperwhite (alla strömlägen)

Alla Kindle-modeller stöder inte fullt av-läge – bara sömnläge

amazon kindle paperwhite 2020
Gamla Kindle Paperwhite. Bild: Amazon

Även om din e-boksläsare drar minimalt med ström när den är oanvänd så kanske du vill stänga av den helt. Tacksamt nog är det busenkelt att göra om du vet hur man gör.

  • Du behöver normalt inte stänga av din Kindle Paperwhite
  • I sömnläget / strömsparläget håller batteriet i flera veckor
  • På/av-knappen sitter på enhetens undersida i nya 2021-modellen

Läs mer: 7 nyheter i förbättrade Kindle Paperwhite 5 (2021)

Sömnläget är standardläget för Kindle Paperwhite

Normalläget för Kindle Paperwhite när e-boksläsaren inte används är sömnläget, eller strömsparläget om du föredrar det.

Det betyder att belysningen är avslagningen och alla komponenter går på sparlåga. I det läget kan batteriet hålla i en månad eller mer utan att behöva laddas.

Ett bra skal till Kindle Paperwhite har inbyggt stöd för automatisk aktivering av e-boksläsaren när locket lyfts, och försätter enheten i sömnläget när locket stängs. Perfekt för att spara maximalt med ström utan att stäng av e-boksläaren helt.

Men i vissa lägen är sömnläget kanske inte helt optimalt. Om du av någon anledning vill stäng av enheten helt, exempelvis för en retur till butik eller vid start/landning när du är i ett flygplan.

Läs mer: Kindle Paperwhite 5 (2021) – så mycket kostar läsplattan

Så stänger du av din Kindle Paperwhite

På undersidan av din Kindle Paperwhite sitter på/av-knappen. Den använder du främst för att försätta enheten i sömnläge, men är också för att stänga av strömmen helt.

  • Stäng av: Håll in på/av-knappen i fem till sju sekunder. När LED-lampan bredvid knappen blinkar och skärmen släcks så släpper du knappen.
  • Sätt på: Håll in på/av-knappen tills skärmen tänds. Släpps sedan knappen.

Notera att det inte går att stänga av vissa Kindle-modeller. I de fallen är sömnläget samma som att du stängt av enheten, även om det givetvis inte är helt sant. Du kan på dessa modeller bara använda sömnläget alternativt starta om enheten om det behövs. Av-läget finns då inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.