7 nyheter i förbättrade Kindle Paperwhite 5 (2021)

Nya Kindle Paperwhite är både bättre, billigare och dyrare på samma gång – beroende på dina val

amazon kindle paperwhite 2021 reading

Amazon har släppt nya och förbättrade Kindle Paperwhite 5. En läsplatta som fått flera riktigt välkomna nyheter. Och ett snäppet lägre pris! Här är sju nyheter som du måste känna till om nya Kindle Paperwhite.

Läs mer: Flera förbättringar på gång till Kindle-mjukvaran

Större skärm

Nya Kindle Paperwhite 5 har en större 6,8-tums e-boksskärm medan gamla Paperwhite-modellen har en mindre 6-tumsskärm.

Det är en skillnad på 13 procent – utan att pixeltätheten minskar. Båda har en pixeltäthet på 300 ppi vilket betyder samma skarpa text.

Nya Kindle använder dessutom en ny skärmteknik kallad E Ink Carta 1200 som har fler funktioner och gör att bladvändningarna är mycket smidigare.


Skärm som är jämn med kanterna

En nyhet med designen är att skärmen ligger jämnt med kanterna runt om. Tidigare modeller hade en infälld skärm som skyddades av att vara nedsänkt. Vi föredrar helt klart att skärmen är jämn med kanterna av både praktiska skäl och utseendeskäl.

17 LED-lampor

En stor nyhet med nya Kindle Paperwhite 5 är att det finns 17 LED-lampor under skärmen. Det betyder mycket jämnare belysning än gamla modellen med bara 4 LED-lampor.

Det är fortfarande färre än de 25 LED-lampor som Kindle Oasis (flaggskeppsmodellen) använder. Men en stor, stor förbättring mot 2018 års Paperwhite-modell.

Snabbare bladvändning

Nya modellen har kraftfullare hårdvara som gör att bladvändningarna går snabbare. Upp till 20 procent snabbare än förra modellen från 2018.

amazon kindle paperwhite signature edition charge station 2021
Signature Edition stöder trådlösa laddning.

Trådlös laddning

Den dyrare Kindle Paperwhite 5 Signature Edition har stöd för trådlös laddning. Upp till fem watts trådlös laddning stöds med den officiella laddaren. Notera att endast Signature Edition stöder trådlös laddning, inte normalmodellen.

Automatisk ljusstyrka

En annan premium-funktion i Signature Edition är stöd för automatisk ljusstyrka. Den inbyggda ljussensorn känner av ljuset i omgivningen och optimerar skärmens 17 LED-lampor för optimal ljusstyrka. 

Varmare färgton på skärmen

Signature Edition har stöd för att visa en varmare färgton på skärmen. Det gör att dina ögon inte belastas lika hårt vi vissa ljussituationer. Notera att det bara är Signature Edition som stöder den här funktionen – inte vanliga modellen.

Läs mer: Kindle Paperwhite 5 (2021) – så mycket kostar läsplattan

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.