Många rapporter om skärmproblem med iPad Mini 6

apple ipad mini 6 2021

Användare som skaffat helt nya iPad Mini 6 rapporterar att skärmen är problematisk. Den verkar nämligen uppdatera innehållet på vänster och höger sida.

Uppdatering: Apple har svarat på kritiken och säger att det inte är ett problem. Läs mer om Apples svar längre ner.


Resultatet är en så kallad ”jelly-effekt” som uppstår när ena sidan av skärmen rör sig snabbare än den andra. En effekt som givetvis inte är speciellt önskvärd.

Läs mer: Hur lång batteritid har iPhone 13? Här är svaret

Jelly-effekten upplevs olika beroende på om surfplattan hålls i stående eller liggande läge. I landskapsläget, som alltså är liggande, menar en del att effekten är mindre tydlig.

Det är också tydligare när användaren skrollar långsamt och det är stora mängder text. Skribenten Dieter Bohn från The Verge har lagt ut en video som visar hur det kan se ut.

I ett Twitter-inlägg säger Dieter att effekten inte är lika uppenbar som i videon vid normalt bruk. Och att problemet försvinner helt i landskapsläge i hans fall.

Läs mer: Sälj din iPhone – så mycket kan du få

Apple har inte kommenterat problemet i skrivande stund. Vi vet därför inte om det är problem med iPadOS eller om det är ett hårdvarufel. Med lite tur går det hela att lösa med en snabb uppdatering till operativsystemet.

Apple svarar på kritiken: Inget fel med skärmen i iPad Mini 6

Apple har svarat på kritiken. Och företaget säger att det INTE finns något problem med LCD-skärmen i nya iPad Mini 6.

Den så kallade ”jelly-effekten”, även kallat skewing, som användarna upplever är helt normal enligt Apple och de tänker därför inte göra något åt det.

Om du har en iPad Mini 6 med effekten och du stör dig på det så finns alltså inget stöd att hämta hos tillverkaren.

Viktigt att tänka på är att jelly-effekten finns i många LCD-produkter på marknaden. Du kan testa skärmen till datorn eller mobiltelefonen här och se om du upplever samma som Dieter Bohn i videon ovan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.