Nu kan du ladda ner prestandafixen för AMD-processorer i Windows 11

Windows 11

Microsoft har äntligen släppt samlingsuppdateringen KB5007215 som innehåller den hett efterlängtade prestandafixen för AMD-processorer i Windows 11. Och du kan ladda ner uppdateringen direk via Windows Update idag.

Vi har tidigare rapporterat att prestandan med AMD-processorer kan sänkas rejält om du installerat Windows 11 på datorn. I vissa fall med upp till 25 procent! Och anledningen är en bristfällig användning av L3-cachen som finns inbyggd i processorerna.

Läs mer: Windows 11 är långsammare efter första uppdateringen – med AMD-processor

AMD har sedan tidigare släppt egna drivrutiner på sin webbsajt som löser problemet. Den första fixen var en total flopp eftersom problemet inte alls försvann, men den andra och uppdaterade lösningen blev succén som många väntat på.

Du kan ladda hem drivrutinerna direkt från AMD om du vill, men vi rekommenderar att du använder Windows Update för att få exakt samma prestandafix direkt från Microsoft idag. KB5007215 rullar ut på alla marknader och finns till din dator idag (eller inom kort).

För att fixen ska vara med krävs att du har drivrutinerna ”AMD Chipset Driver 3.10.08.506” eller nyare.

Drivrutinerna fixar även ett annat problem i AMD Ryzen-processorerna som påverkade prestandan. AMD skriver på sin webbsajt att de identifierade och fixade ett problem med växlingen av den föredragna processorkärnan som ska prioriteras i Windows.

Läs mer: Problem med prestanda i Windows 11 och AMD Ryzen

Den uppdaterade drivrutinen släpptes först via Windows Update till Insiders-användare som fick beta-testa prestandafixen.

Vår rekommendation idag är att du INTE uppdaterar till Windows 11 om du inte upplever kritiska problem med Windows 10. Microsoft har fortfarande många buggar och prestandaproblem som måste fixas, så vårt råd är att du avvaktar åtminstone några månader innan du uppdaterar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.