Microsoft försvårar bytet av webbläsare i Windows 11 – igen!

Microsoft Edge logo 2020

Webbläsaren Edge har onekligen blivit betydligt bättre med tiden och är idag ett mycket kompetent alternativ till Chrome, Safari och Firefox. Men det betyder inte att alla vill stanna med Edge i Windows. Och det verkar irritera Microsoft rejält.

För Microsoft fortsätter att ställa till besvär för användarna som vill byta från Edge till en annan standardwebbläsare i Windows. Det gäller både gamla Windows 10 och helt nya Windows 11. Med kommande versioner av Windows stoppar Microsoft appar som EdgeDeflector och hindrar andra tricks för smidigt webbläsarbyte.

Läs mer: Firefox som standardwebbläsare i Windows 10 – nu mycket enklare

EdgeDeflector är ett gratisverktyg som tvingar alla länkar till webbläsaren i Windows att gå till din standardwebbläsare, oavsett om det är Edge eller någon annan. Anledningen till att EdgeDeflector behövs? Vissa interna länkar i Windows vägrar öppnas i Firefox, Safari, Opera och andra standardwebbläsare – istället öppnar de Edge.

Exempel på det är interna länkar relaterade till exempelvis digitala assistenten Cortana som normalt bara öppnas i Edge. Enligt skaparen av EdgeDeflector har Microsoft gjort förändringar i Windows 11 Build 22483 och 22494 som gör att verktyget inte längre fungerar korrekt.

Something changed between Windows 11 builds 22483 and 22494 (both Windows Insider Preview builds.) The build changelog makes a few mentions of changes to the protocol and file associations/default apps system. However, it omitted the headline news: You can no longer bypass Microsoft Edge using apps like EdgeDeflector.

Det är beklagligt att Microsoft fortsätter sin destruktiva bana med beslut som sätter krokben för användare som inte vill använda webbläsaren Edge. Det är förståligt ATT Microsoft vill behålla sina användare, men att tvinga på dem något de inte vill ha är bara dumt och håller inte i längden.

Läs mer: Mozilla Firefox på Microsoft Store – här laddar du ner webbläsaren

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.