Windows 11 är långsammare efter första uppdateringen – med AMD-processor

Windows 11

Windows 11 blir nämnvärt långsammare efter första uppdateringen – om du har en AMD Ryzen-processor. Det avslöjar tester efter att Microsoft släppt den första Patch Thuesday-uppdateringen.

Lite ironiskt så skulle en del av uppdateringen fixa just ett prestandaproblem med AMD Ryzen på Windows 11 – men effekten blev precis tvärtom. Prestandan störtdyker!


Läs mer: Problem med prestanda i Windows 11 och AMD Ryzen

Webbsajten Techspot rapporterar att testprogrammet AIDA64 rapporterar en mycket längre fördröjning när operativsystemet ska använda den inbyggda L3-cachen i AMD:s Ryzen-processorer.

Med Windows 10 är fördröjningen mot L3-cachen på en Ryzen 7 2700X bara 10-11 nanosekunder. Med Windows 11 (utan första uppdateringen) når den siffran 17 nanosekunder.

Efter första uppdateringen sticker fördröjningen iväg ytterligare till extrema 32-34 nanosekunder. En skillnad på cirka 220 procent mot Windows 10. En mycket ovälkommen nyhet som stärker vår övertygelse om att ingen bör använda Windows 11 förrän operativsystemet är ordentligt uppdaterad.

Läs mer: Nvidias drivrutiner för Windows 11 är släppta (ladda ner här)

Om du har uppgraderat från Windows 10 till Windows 11, samt upplever prestandaproblem, så kan du enkelt gå tillbaka till det gamla operativsystemet igen. Åtminstone om du är snabb.

Gå till Inställningar > System > Återställning. Följ instruktionerna för att ”gå tillbaka” till Windows 10.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.