Här är nya Flic Twist och Hub Mini (2021)

Flic Hub Mini 2021
Flic Hub Mini 2021

Flic har presenterat två nya prylar – Twist och Hub Mini – som kompletterar den redan befintliga, smarta miniknappen.

flic twist 2021 1

Flic Twist

Flic Twist är en rund kontroll med vilken du styr prylarna i ditt smarta hem. Det finns en fysisk knapp i mitten samt ett snurrbart hjul på utsidan.


Med Flic Twist kontrollerar du bland annat dina smarta lampor, högtalare och smarta rullgardiner. Kontrollen går även att ansluta till IFTTT och Zapier, du kan skapa egna kommandon via ett API och mycket mer.

Knappen i mitten stöder både enkel- och dubbeltryck. Du kan programmera både knappen och rullhjulet på utsidan att göra precis vad du vill.

Läs mer: Nu har Flic stöd för Apple HomeKit

Flic Twist kan styra dina Philips Hue-prylar

Exempelvis, om du vill använda Flic Twist med Philips Hue så kan enheten ändra ljusstyrkan (dimma belysningen), ändra temperaturen på de lampor som stöder det, byta mellan scener eller ändra rutiner.

Flic Twist har 12 inbyggda dioder som indikerar vilka inställningar du använder.

Det finns inga närmare beskrivningar eller hjälpmedel att använda med enheten. Mycket är självförklarande eller så enkelanvänt att du har koll direkt ändå.

Flic Twist är en kraftfull kontroll för hela hemmet

Du kan både rotera på rullhjulet och trycka på knappen samtidigt! Avancerade användare som behöver extra funktionalitet eller bara ta del av det där lilla extra från Twist kan programmera den till dubbelfunktionalitet:

Double Dimming: Rotera på rullhjulet för att dimma lamporna i ett rum, eller rotera på rullhjulet när du håller in knappen för att dimma ALLA lampor i hela hemmet.

Scene Blender: Ställ in upp till fyra olika scenarion (scenes) för dina lampor och använd rullhjulet för att sömlöst tona över mellan dem. Du behöver inte välja ena eller andra, du kan nu välja något mitt mellan om du vill.

Selector: Med rullhjulet kan du välja olika rum, grupper, enheter, rutiner eller annat och sen kontrollera dem via knappen; antingen med enkel- eller dubbeltryck.

Läs mer om funktionaliteten på Flics officiella webbsajt här.

Kompatibel med andra smarta knappar

Kontrollen är kompatibel med de andra smarta knapparna från Flic och kan använda parallellt med dem för att göra exakt samma saker.

Det finns inte stöd för röststyrning, men Flic Twist går att integrera med Amazon Alexa och Google Chromecast. Det finns även stöd för Nanoleaf, Sonos, Spotify och mycket mer.

Flic Twist fungerar med den befintliga hubben Flic Hub LR samt helt nya Flic Hub Mini.

Läs mer: Ny version av Philips Hue Dimmer Switch (2021)

flic hub mini 2021 1
Avskalat och praktiskt – nästan Apple-klass på designen

Flic Hub Mini

Flic Hub Mini är en liten och behändig hubb för att sammanstråla alla dina Flic-prylar. Precis som namnet antyder så är det en mindre och funktionsmässigt mer avskalad produkt jämfört med gamla Flic Hub LR.

Alla befintliga Flic-knappar och prylar fungerar med Flic Hub Mini, men det saknas några funktioner för den mer avancerade användare.

Bland annat finns inget ethernet-stöd och Flic IR-tillbehör går inte att ansluta.

Flic Hub Mini har stöd för Matter

En spännande nyhet med Hub Mini är att hubben får stöd för Matter. Det är en IoT-standard som kommer till båda hubbarna från Flic någon gång under 2022.

När Flic Hub Mini och Hub LR får stöd för Matter ska de kunna styra alla andra prylar som också stöder IoT-standarden.

En sista nyhet är att Flic inom kort ska presentera sitt intåg i Connectivity Standards Alliance (CSA) där andra tunga namn som Amazon, Apple, Google, IKEA och Huawei ingår.

flic twist buttons 2021
Flic Twist fungerar med de tidigare knapparna från Flic.

FAQ om Flic Twist

Fungerar Flic Twist med IFTTT / Zapier?

Ja, båda tjänsterna stöds.

Fungerar Flic Twist med andra Flic-prylar?

Ja, du kan använda den parallellt med andra enheter från Flic.

Har Flic Twist stöd för Matter?

Stöd för Matter kommer med en uppdatering under 2022, både till Twist och Hub Mini.

Har Flic Twist stöd för röststyrning?

Nej, du kan inte styra med rösten.

Kan Flic Twist styra Spotify?

Ja, det finns stöd för att styra uppspelningen på Spotify.

Kan Flic Twist styra Nanoleaf?

Ja, det finns stöd för att styra din uppsättning från Nanoleaf.

Kan Flic Twist styra Philips Hue / smarta lampor?

Ja, det finns stöd för att styra alla smarta lampor i Philips Hue-serien.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.