Problem med prestanda i Windows 11 och AMD Ryzen

AMD Ryzen Threadripper
AMD Ryzen Threadripper

Om du har en AMD Ryzen-processor och använder Windows 11 så kan du får stora problem med prestandan. Det nya operativsystemet har nämligen buggar som ställer till det för AMD-användare.

AMD bekräftar via The Verge att de undersöker problem som rör Ryzen-processorerna och Windows 11. Anledningen är rapporter om att prestandan kan minska upp till 15 procent på grund av två stora felaktigheter i hur Windows 11 nyttjar processorn.

Läs mer: Windows 11 kan minska gamingprestandan med 28 procent

Första problemet: L3-cachen

Det första problemet är att åtkomsttiden mot L3-cachen i Ryzen-processorn är tre gånger så lång jämfört med Windows 10. Det gör att data tar mycket längre tid på sig att läsas och skrivas, vilket så klart påverkar en del.

I det här fallet menar AMD att prestandan bara minskar med cirka 3 till 5 procent med appar, men upp till 10 eller 15 procent i vissa spel.

AMD har inte pekat ut specifika spel som drabbas. Däremot säger företaget att det rör titlar som ”vanligtvis används i E-sport”.

Andra problemet: Preferred core-teknologin

Det andra problemet rör AMD:s så kallade ”preferred core”-teknologi som används för att ge processorns snabbaste kärna de viktigaste arbetena i datorn.

Här pekar AMD inte ut något specifikt prestandatapp utan nöjer sig med att processorer med fler än åtta kärnor och 65 watts TDP kan uppmärksamma prestandaproblem i vissa CPU-intensiva situationer.

AMD arbetar aktivt med att hitta lösningar och rekommendationen är att avvakta med en uppgradering till Windows 11 tills buggfixar är släppta.

Läs mer: Installera Windows 11 utan internetanslutning (2 metoder)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.