Windows 11 kan minska gamingprestandan med 28 procent

Virtualization-based Security (VBS) ställer till det på gamla processorer

gaming keyboard led mechanical unsplash mateovrb

Om du uppgraderar till Windows 11 på din gamingdator så kan du förlora en tredjedel av prestandan. Det avslöjar ett nytt test som visar att funktionen Virtualization-based Security (VBS) är boven i dramat.

Windows 11 har strikta krav för att öka säkerheten. Datorer måste ha en säkerhetsmodulen TPM 2.0 (inte bara installerad, utan aktiverad), Secure Boot och en kompatibel processor.

Läs mer: Nvidias drivrutiner för Windows 11 är släppta (ladda ner här)

Äldre processorer som stöder TPM 2.0 och Secure Boot, men som ändå inte är kompatibla enligt Microsoft saknar en tredje sak, vilket är stöd för Mode Based Exectution Control (MBEC).

Och det är dessa processorer som tappar en tredjedel av prestandan när funktionen Virtualization-based Security (VBS) används. Här är vad UL Benchmarks säger om det hela:

In our testing with pre-release builds of Windows 11, a feature called Virtualization-based Security (VBS) causes performance to drop. VBS is enabled by default after a clean install of Windows 11, but not when upgrading from Windows 10. This means the same system can get different benchmark scores depending on how Windows 11 was installed and whether VBS is enabled or not.

UL Benchmarks är utvecklaren bakom kända benchmarkprogrammet 3DMark som kommer att uppdateras med stöd för detektering om VBS är aktiverad eller inte på användarnas datorer.

Både PC Gamer och ComputerBase utförde tester för att kontrollera påståendet från UL Benchmark. Och resultetet från testerna är inte vad vi hoppats på. Shadow of the Tomb Raider noterade PC Gamer en prestandaförlust på 28 procent med ett RTX 3060 Ti i 1440p.

Med Metro Exodus minskade prestandan med 24 procent och i Horizon Zero Dawn med 25 procent. I Far Cry New Dawn minskade prestandan med bara fem procent intressant nog. Läs mer om testet på PC Gamer här.

Läs mer: Installera Windows 11 utan internetanslutning (2 metoder)

Givetvis måste du inte ha VBS igång, så det går faktiskt att stänga av. Och om du gör en ren installation av Windows 11 så är Virtualization-based Security aktiverad som standard.

Uppgraderar du från Windows 10 så används inställningen från operativsystemet istället, vilket i normalfallet är att VBS är avaktiverad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.