Intel: Nya Core i9-12900HK är snabbare än Apple M1 Max

intel core 12th gen lowres processor 2022

Intel påstår att nya Core i9-12900HK är snabbare än Apple M1 Max. Det är ett minst sagt vågat påstående som garanterat kommer att testas till sin yttersta spets när processorn faktiskt hamnar i kommande bärbara datorer.

Core i9-12900HK är tolfte generationens Intel-processor för bärbara datorer. Processorn har sex prestandakärnor och åtta effektivitetskärnor. Turbo-frekvens når som högst 5.0GHz med en maximal strömförbrukning på höga 115 watt.

Strömförbrukningen är minst sagt anmärkningsvärd med tanke på att Apple M1 Max bara använder 35 watt som högst. Det är en skillnad på 70 procent (!). Och M1 Max är redan den kraftfullaste processorn för bärbara datorer idag.

intel core i9 12900hk vs apple m1 max 2022 ces
Grym prestanda på pappret – men oj, oj vilken energiförbrukning Intel!

Läs mer: Så bra är Apple M1-processorn

Intel har bara ett löst hängande koncept att visa – just nu

Det finns många, många frågetecken som måste redas ut innan Intel faktiskt kan titulera Core i9-12900HK som världens snabbaste processor för bärbara datorer.

Till att börja med finns ingen möjlighet att validera deras påstående eftersom processorn inte är släppt. Den kommer först senare under 2022. Så just nu är det bara ett löst påstående från Intel.

Dessutom är prestandan simulerad med testverktyg. Det ger oss en indikation på hur bra processorn är under vissa typer av belastning, men det säger inget om verklig användning i spel, CAD-program, videorendering och Excel-dokument med miljontals rader av statistik.

Intel måste visa att Core i9-12900HK faktiskt levererar där det betyder något. Just nu har kretstillverkaren inte bevisat något överhuvudtaget. Mer än ett koncept.

Läs mer: Alla prylar som Apple slutade sälja under 2021

apple m1 processor 2020
Apple har en fördel i M1-seriens integration med macOS och apputbudet som optimerats för processorerna.

Apple har fortfarande fördelen med macOS

En annan utmaning för Intel med Core i9-12900HK är att apparna för Windows inte är optimerade att använda processorn. Inte på samma sätt som de professionella verktygen i macOS är optimerade för Apple M1-serien med processorer.

Dessutom är 115 watt galet högt i jämförelse med 35 watt. Vi ställer oss frågande till hur batteriförbrukningen ser ut när Core i9-12900HK kör i full hastighet vs Apple M1 Max underliknande belastning. Vi hoppas på ett jämförande videorenderingstest där processorerna belastas till max i framtiden!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.