Här är ”nya” WiFi 6 – bättre trafikhantering & lägre strömanvändning

Och vi som nyligen köp nya accesspunkter för WiFi 6 Release 1....

WiFi Alliance

WiFi Alliance arbetar med standarden för WiFi har släppt en ny version av WiFi 6. Den heter WiFi Certified 6 Release 2 och är en optimerad variant av första generationens WiFi 6-standard. Nyheterna är inte många, men de gör skillnad i större nätverk med många anslutna WiFi-anslutna prylar.

Den största nyheten är stödet för fleranvändar-MIMO som gör det smidigare för flera WiFi-prylar att använda samma accesspunkt samtidigt. Mer specifikt, de kan alla skicka data samtidigt och accesspunkten kan automatiskt sortera ut och prioritera trafiken.

Åtminstone i teorin kommer fleranvändare-MIMO, eller ”multi-user MIMO” som det heter på engelska, att öka hastigheten i ditt nätverk tack vare en bättre datahantering. Som sagt, i teorin, för de flesta hemnätverk lär skillnaden vara omärkbar.

Läs mer: Asus ROG Rapture GT-AXE16000 – världens första WiFi 6E med quad-band

Lägre strömförbrukning & bättre energieffektivitet

Din WiFi-router är kanske inte den största energitjuven i hemmet, men den tar sina kilowatt varje år eftersom den är igång 24 timmar om dygnet.

Med tre nya funktioner för energihantering vill WiFi Alliance minska energiåtgången när routern, accesspunkten eller mesh-puckarna inte används.

Lägre energiförbrukning betyder mindre värmeutveckling, vilket betyder att enheterna håller sig svalare. Åter igen, inte det största problemet för någon, men om du har satt upp en ny WiFi 6-kompatibel accesspunkt från Ubiquiti så vet du hur varma de kan bli.

Läs mer: Routern Netgear RAXE300 WiFi 6E släpps under Q1 2022

WiFi 6/6E-standarder att hålla koll på

 • WiFi 6 Release 1
 • WiFi 6 Release 2
 • WiFi 6E

Som om det inte var knepigt nog att förstå WiFi 802.11b/g/n/ac/ax (puh) så underlättar WiFi Alliance absolut inte med sina nya Release-varianter för WiFi 6. Tacksamt nog är det inga större konstigheter när du står i butiken och ska välja din nya router.

Välj WiFi 6 om du vill ha en prisvärd och snabb router som kommer att hålla länge. Du behöver inte tänka på Release 1 eller 2 – de har alla utmärkt prestanda och du kommer inte märka skillnad på elräkningen ändå.

Välj WiFi 6E om du har rejält med pengar och vill ha det senaste som går att köpa på marknaden. Det finns i princip inga WiFi 6E-kompatibla prylar så du får vänta ett bra tag innan de trillar in i hemmet.

Läs mer: Netgear Orbi Pro SXK50 – tri-band mesh-router med WiFi 6 (2022)

Nyheterna i WiFi 6 Certified 6 Release 2

 • Stöd för ”multi-user multiple input, multiple output” (multi-user MIMO)
 • Nya funktioner för energieffektivitet
  • Broadcast Target Wake Time (TWT)
  • Extended Sleep Time
  • Dynamic multi-user special multiplexing power save (SMPS)

Läs mer om den nya standarden på den officiella webbsajten för WiFi Alliance här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.