Netgear Orbi Pro SXK50 – tri-band mesh-router med WiFi 6 (2022)

netgear orbi pro sxk50 wifi6 mesh 2022

Netgear SXK50 är en ny mesh-router med löfte om extrem täckning och höga hastigheter. Det här är en modell som Netgear menar ger proffsnivå på nätverket, men till ett överkomligt pris.

Upp till 5 400 Mbps ska Orbi Pro SXK50 klara med en täckning på hela 12 500 sqf, eller cirka 1 160 kvadratmeter. Hastigheten låter helt rimligt, men vi vill nog se bevis på täckningen innan vi tror att mesh-nätet levererar bra med den radien.

Orbi Pro SXK50 släpps initialt i USA med ett cirkapris på 449.99 USD. Modellen kommer till Europa senare under första kvartalet med ett pris på 449.99 euro, eller cirka 5 150 kronor.

Läs mer: Routern Netgear RAXE300 WiFi 6E släpps under Q1 2022

Stöd för VPN, VLAN och flera separat SSID:s

I ett uttalande säger Netgear att Orbi Pro SXK50 är ”idealisk för hemmakontoret och små företag”. De säger också att ”Orbi Pro SXK50 erbjuder enastående prestanda, enkel administration och har stöd för ett stort antal anslutna enheter”.

Med stöd för upp till fyra SSID:s, VLAN-hantering och VPN vill Netgear särskilja Orbi Pro SXK50 från vanliga mesh-routrar på marknaden.

”The key concerns for business Wi-Fi customers are reliability, robustness, security and performance. The Orbi Pro line satisfies all of those needs, but its security features really set our devices apart from the competition.”

Doug Cheung, Netgear

Det ska bli mycket intressant att se hur den nya mesh-produkten står sig mot både de egna Netgear-prylarna i Orbi-serien, men också konkurrenterna.

Det ska till en hel del om Orbi Pro SXK50 ska lyckas locka över oss från det extremt stabila och högpresterande Ubiquiti-nätverk vi har idag. Om vi får chansen att testa mesh-routern så återkommer vi med ett jämförande test.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.