20-åring i amerikansk domstol för stöld av kryptovalutor

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

En 20-åring vid namn Joel Ortiz anklagas för att ha hackat 40 telefoner och stjäla kryptovalutor till ett värde av fem miljoner dollar. Nu väntar domstol och döms han är både böter och fängelse troliga straff.


Joel Ortiz arresterades av polis på Los Angeles International Airport när han försökte borda ett plan för att resa till Europa. I polisförvar erkände han sin medverkan i en större hackerring samt innehav av kryptovalutor värda flera miljoner dollar.

Enligt polismyndigheten i Los Angeles tillhör Joel Ortiz en hackerring som går under namnet OGUsers. Via deras webbsajt drivs en underjordisk handel med hackade Instagram- och Twitter-konton.

Förutom handel med stulna konton ska Ortiz även stulit stora mängder kryptovalutor, främst från deltagare på en stor konferens i New York för just kryptovalutor tidigare i maj.

Genom att lura mobiloperatörer med en teknik kallad ”SIM swapping” kunde Ortiz och hans medhjälpare återställa lösenord på sociala nätverk – och webbsajter för handel med kryptovalutor.


Joel Ortiz anklagas för minst 13 fall av identitetsstöld, 13 hackingtillfällen och två stölder. Borgen sattes till en miljon dollar, en summa som Ortiz inte kunde betala eftersom han inte längre har åtkomst till sina [stulna] kryptovalutor.

Den 9 augusti ställs Ortiz framför domaren där han får chansen att förklara sig skyldig eller oskyldig. Hans advokater har avböjt att kommentera fallet.

Läs hela berättelsen på Motherboard.