Bluffmejl om bitcoin – Bitdefender varnar

Använder Elon Musk och Tesla för att locka

Bitcoin

Säkerhetsfirman Bitdefender varnar för att bedragare försöker lura svenska internetanvändare att skaffa gratis bitcoins.

Bedragarna utger sig för att vara antingen företaget Tesla eller Elon Musk själv för att vara extra lockande.

Lästips: Varning: Ransomware-attack mot Qnap-enheter (april 2021)

Tiotusentals bluffmejl om bitcoin skickade

Enligt Bitdefender har minst två kampanjer utförts. Den första skickade ut tiotusentals mejl där budskapet var att de kunde få gratis bitcoins.

This campaign started on May 15. The spammers send out tens of thousands of scam emails offering recipients the chance to participate in a Bitcoin giveaway allegedly organized by the marketing department at Tesla.

Bitdefender

I varje mejl fanns en bifogad pdf-fil med instruktioner som påstås visa hur det går till.

Den andra kampanjen har ett liknande budskap. Men istället för en pdf-fil med instruktioner så följer det med en QR-kod som användarna måste skanna med exempelvis mobiltelefonen.

I båda fallen uppmanas mottagaren att skicka pengar och sedan få summan fördubblad i kryptovalutan bitcoin.

Och nej, givetvis får man inga pengar tillbaka. Och nej igen, det är inte Tesla som skickar de här mejlen. Det är superbluff rakt igenom och den som skickar pengar lär se dem förlorade för alltid.

Bluffmejl om bitcoin tar sig förbi spamfiltret

Men om det är bluffmejl, hur slinker de genom spamfiltret i exempelvis Gmail eller Outlook?

Enligt Bitdefender har utskickaren matchat ämnesraden, pdf-namnen och textinnehållet i mejlen på ett sätt som ställer till det för skräppostfiltren.

Den första kampanjen använder främst ip-adresser från Tyskland vid utskicken.

Andra kampanjen har betydligt fler ursprungsländer. Främst Brasilien och Ryssland. Även Indien, Indonesien, Italien, Nederländerna, Ukraina, USA, Spanien och Turkiet finns med.

Läs mer om nyheten på Bitdefenders officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.