Fritt fall för bitcoin och andra kryptovalutor

Bitcoin logo

Bitcoin har tappat hela 48 procent av sitt värde på bara en månad. Efter att ha nått sin höjd på 19 500 dollar per bitcoin föll värdet fritt till bara 10 000 dollar – och nu visar många som drabbats av raset en enorm förtvivlan.

Sist bitcoin hade ett värde på 10 000 dollar var i november 2017. Det var bara månaden före kryptovalutans extra värdeökning som började i december, bara för att tappa något kring slutet på året.

Och idag visat sig tappet bli större än någon hade hoppats på. Inte bara för bitcoin utan även andra populära kryptovalutor som Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin och Monero.

Alla de stora, andra kryptovalutorna har sett en värdeminskning kring 15 till 25 procent. Fluktuationer som har gjort att många förlorat väldigt mycket pengar på kort tid. Anledningarna till att kryptovalutorna minskat så mycket är det många som spekulerar kring.

Rykten om Sydkorea kan ha sänkt bitcoin-värdet

Sannolikt har ryktena om att Sydkorea tänkte bannlysa handel med kryptovalutor bidragit en del. Idag vet vi att ryktena var falska, men för bara en kort tid sedan spreds information om att en bannlysning var nära. Vilket lär ha fått många sälja sina bitcoins snabbt och därmed pressades värdet ner.

Bitcoin har återhämtat sig lite och låg nyligen kring 11 600 USD. En klen tröst för de som lagt sina livs besparingar på kryptovalutor och sett dem gå upp i rök.

Något som däremot inte lär minska är webbsajters användning av skript som nyttjar din dator för att bryta kryptovalutor. Ett tillvägagångssätt som tvingar din processor eller grafikkrets i datorn att arbeta till max för att andra ska tjäna gova pengar. Tacksamt nog räcker det med rätt webbläsare och ett bra antivirusprogram för att stoppa skriptet, men det är ändå väldigt otäckt gjort.

Har du bitcoin eller andra kryptovalutor i din ägo? Har du försökt sälja dem före (eller efter) raset? Skriv och berätta om dina upplevelser med virtuella valutor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.