Apple släppte igenom app som bryter kryptovalutor till Mac App Store

calendar 2 mac app store

Applikationen Calendar 2 på Mac App Store är en till synes harmlös kalender-applikation. Den har alla vanliga kalenderfunktioner du kan tänkas behöva – men tittar man under ytan döljer sig en riktigt otrevlig detalj som många säkert missar.

  • Få extra funktioner i appen när du bryter kryptovalutor
  • Apple släppte igenom appen till Mac App Store
  • Kan i värsta fall minska livslängden på din dator
  • Appen togs bort från appbutiken

Calendar 2 erbjuder möjligheten att få extra funktionalitet genom att du låter applikationen bryta kryptovalutan Monero på datorn. Det som hos andra appar kostar några tior kan du alltså få gratis. Eller, nästan gratis i alla fall.

Att bryta kryptovalutor är en mycket tung sak för datorn. Det genereras stora mängder värme, förbrukas enormt mycket ström och komponenterna slits mycket snabbare. Dessutom tjänar utvecklaren alla pengar på att din dator slits sönder i förtid.

Ingen bra sak för något som egentligen bara kostar några tior, eller hur? Det kan nämligen kosta dig många tusenlappar om du har otur.

Calendar 2 har inte brutit kryptovalutan speciellt längre. Det är först på senare tid som utvecklaren Qbix har lagt till de extra raderna med kod som används för att ladda scriptet som bryter kryptovalutan.


Bugg gör att du bryter kryptovalutan även om du inte vill det

Funktionen för att bryta Monero är inte påslagen från start. Men en allvarlig bugg som gör att den omstridda koden fortsätter att köra – även om användarna väljer att inte använda den. Ouch Qbix, här måste vi fråga oss om det faktiskt är en bugg eller ett medvetet val.

Qbix har lovat en uppdatering som fixar buggen inom en snar framtid, och i skrivande stund finns inte applikationen att ladda ner från Mac App Store. Huruvida det är Apple eller Qbix som tagit bort den står idag oklart.

Det finns inga uttryckliga regler som stoppar applikationer på Mac App Store från att inkludera funktioner som bryter kryptovalutor. Däremot står i reglerna att en app inte får dränera batteriet snabbt, generera stora mängder värme eller lägga onödigt stor belastning på hårdvaran.

Att bryta kryptovalutor gör precis allt det. Webbsajten Ars Technica har nått ut till Apple för en kommentar. I skrivande stund har de inte fått något svar.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.