Samsung Galaxy S9 kan få snabba uppdateringar – har stöd för Project Treble

samsung-galaxy-s9-plus-all-colors

Samsung har bekräftat att nya flaggskeppstelefonerna Galaxy S9 samt Galaxy S9 Plus har stöd för Project Treble. Det betyder snabbare uppdateringar direkt från Google, utan att den sydkoreanska tillverkaren först måste granska dem.

Det är ett känt problem att telefoner med Android får vänta generellt längre på sina uppdateringar än Apples telefoner med iOS.

Apple kontrollerar hela kedjan, från hårdvara till mjukvara, och på så vis kan släppa sina uppdateringar utan att bry sig om vad andra tycker och tänker. På Android-sidan finns mängder av tillverkare som vill kontrollera uppdateringarna, göra egna tillägg och godkänna allt innan de skickas vidare.

Från att Google släpper en säkerhetsfix eller större uppdatering till Android kan det dröja veckor, eller i värsta fall ett halvår innan nya mjukvaran är tillgänglig för användarna.

För att lösa det problemet skapade Google ett projekt kallat Project Treble. Med det delas kärnan i operativsystemet från alla andra delar, som optimeringar för olika chipset och dylikt. Google kan uppdatera kärnan fritt med fixar och optimeringar medan tillverkarna bättre kan kontrollera de andra delarna som de önskar.

Idag vet vi att både Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus till Project Treble. Vilket gör att du får dina uppdateringar från Google till Android mycket snabbare – om Samsung väljer att öppna för det.

Det krävs nämligen mer än bara stöd hos Google eftersom tillverkarna ska acceptera projektet också. Om inte så får du snällt vänta betydligt längre på alla nya uppdateringar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.