Har din mobiltelefon stöd för Project Treble — så här kollar du

Android Logo 950 x 500

Om du har en mobiltelefon med Android 8.0 “Oreo” kan din telefon ha stöd för Project Treble. Är telefonen inte från Google finns dock inga garantier — här visar vi hur du enkelt kontrollerar stödet på din telefon.

Project Treble är ett sätt för Google att separera Android från mjukvaran som installeras i telefonerna från tillverkare och mobiloperatörer.

Målet är att kunna uppdatera Android snabbare, utan att tredjepart måste kontrollera och godkänna dem innan uppdateringarna skickas till slutanvändare.

Problemet? Långt ifrån alla telefoner stöder Project Treble även om de kör Android 8.0 “Oreo” eller senare.

android-treble-true-false-support

Så här kollar du om din telefon stöder Project Treble

Om du vill göra en manuell koll om just din telefon stöds är det enkelt att göra. Du behöver bara installera en applikation på telefonen, köra ett kommando och läsa resultatet.

  1. Öppna Google Play Store på din mobiltelefon
  2. Installera applikationen Termux
  3. Kör applikationen
  4. Skriv in kommandot: getprop ro.treble.enabled
  5. Klart!

Applikationen visar nu ett av två värden: True eller False.

Om du det står True har din telefon redan stöd för Project Treble och du kan andas ut. Om det däremot står False har telefonen inte stöd. Det betyder att du inte får snabbare uppdateringar och får hoppas att tillverkaren implementerar stöd i framtiden.

Förhoppningsvis betyder Project Treble att de som omfattas inte behöver vänta flera månader på att tillverkare som Samsung ska göra sina modifikationer, och därefter mobiloperatören (om telefonen är operatörslåst).

Har du provat att kolla om din telefon stöder Project Treble? Vad tycker du om resultatet? Skriv en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.