Snart måste du identifiera dig när du betalar med bitcoins

Bitcoin logo

Europeiska myndigheter har börjat oroa sig för att kryptovalutan bitcoin ska användas vid illegala aktiviteter. Därför föreslås nu att användarna måste identifiera sig vid betalning med valutan.

Exakt hur det ska gå till är oklart men ett önskemål är att användarna måste visa någon form av identifikation när kryptovalutan används som betalning vid utvalda tillfällen. Dessutom ska misstänka aktiviteter rapporteras till myndigheterna.

Målet är att komma åt användarna som använder bitcoin för penningtvätt, skattebrott och för att finansiera terrorism. Risken är dock att vanliga användare som betalar i legala syften tvingas identifiera sig. Exempelvis när de köper VPN-tjänster.

Den planerade lagstiftningen kommer att gälla i både Storbritannien och EU enligt webbsajten Business Insider. Det är inte bara bitcoin som omfattas utan alla former av kryptovalutor.

Mest omtalad och viktigast idag är så klart bitcoin. Med ett marknadsvärde som idag är över 11 000 dollar för en 1 bitcoin har intresset kring valutan stigit i samma takt som värdet.

Redan idag pågår förhandlingar kring lagstiftningen och redan kring slutet av 2017 eller början på 2018 kan det finnas ett beslut på EU-nivå. Hur lång tid det faktiskt tar och när Sverige omfattas återstår dock att se.

Det är redan många som reagerat starkt mot nyheten och myndigheternas vilja att styra hur kryptovalutor får användas. Hur länge dröjer det innan vi får se ett seriöst försök att ta över hanteringen av kryptovalutor som bitcoin – vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.