Skatteverket vill spåra affärer med kryptovalutor som Bitcoin

Bitcoin logo

I takt med att intresset för kryptovalutor och deras värde ökat så har även Skatteverket visat att de inte tänker bli lämnade i kölvattnet.

Nu vill den svenska myndigheten identifiera transaktioner med kryptovalutor som Bitcoin för att förhindra penningtvätt och stoppa affärer med kriminellt uppsåt.


Nyheten släpptes först av SVT som även rapporterar att Skatteverket utformar metoder för att identifiera säljare och köpare, trots att transaktioner av kryptovalutor ska kunna göras anonymt.

I vår mer offensiva verksamhet finns nu ett antal exempel på att vi lyckats identifiera de som använt bitcoin. Att spåra transaktionerna är lätt, att spåra personerna är lite svårare men vi har långtgående möjligheter att efterforska sådan information.

Enligt David Särnqvist som är skatteverkets ansvarige för arbete med kryptovalutor har myndigheten redan sett resultat. Exakt vad det innebär vill han dock inte avslöja av sekretesskäl.

Principen idag är att kryptovalutor inte beskattas förrän de omvandlas till riktiga pengar. Det hindrar dock inte Skatteverket från att kartlägga affärer som görs på Darknet med Bitcoin eller dylika valutor.

Det är knappast förvånande att Skatteverket intresserar sig för kryptovalutor. Dyker det upp något som kanske kan beskattas så finns myndigheten där och för att kolla upp saken. Vad tycker du om att kanske behöva skatta på kryptovalutor?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.