Kryptovalutor till ett värde av 400 miljoner dollar stulna från Coincheck

coincheck-important-notice

Det verkar inte kunna gå en vecka utan att vi läser om hur en webbsajt som handlar med kryptovalutor har hackats. Nu senaste är det japanska Coincheck som rapporterar att 500 miljoner XEM har stulits från användarna.


XEM är en kryptovaluta som skapats av NEM Foundation och den totala mängden som stulits var värd 400 miljoner dollar vid tillfället. Omräknat blir det cirka 3,15 miljarder svenska kronor. En inte helt oansenlig summa alltså.

Det är i skrivande stund oklart hur stölden har gått till. Direkt efter att Coincheck uppmärksammade stölden stoppades all handel med XEM, kort därefter valde webbsajten att stoppa all handel med kryptovalutor av säkerhetsskäl.

I ett uttalande ber webbsajten om ursäkt för det som har hänt och bedyrar att de arbetar så mycket de bara kan för att återuppta sin verksamhet som normalt.

NEM Foundation: Inte vår teknik som gjorde att stölden kunde ske

Till webbsajten Cryptonews säger Lon Wong, VD på NEM Foundation, att deras teknik inte är anledningen till att stölden kunde ske. Istället lägger han skulden på Coincheck och menar att de kunde hackas eftersom webbsajten inte implementerade NEM:s multi-signature smart contract.


Det är inte bekräftat att Coincheck faktiskt hackats och frågan är om användandet av multi-signature smart contract hade kunnat stoppa stölden.

I november 2017 gjorde en allvarlig bugg i användandet av ”smart contract” med Ethereum att kryptovalutor till ett värde av 280 miljoner blev frysta och helt oåtkomliga. En enda användare lade in kod i sin plånbok för kryptovalutan som länkade ihop alla med ”multi-part contracts”. När användaren sedan avbröt sitt kontrakt påverkades också alla andra som länkades.

Och det här är inte första gången en japanska webbsajt för handel med kryptovalutor påverkas av en miljardstöld.

Mt Gox gick i konkurs efter liknande stöld 2014

Under 2014 stals 850 000 Bitcoins till ett värde av 500 miljoner dollar från webbsajten Mt Gox. Av dessa var 750 000 kunders och 100 000 tillhörde företaget som drev sajten. Idag skulle värde på stölden vara enorma 10,2 miljarder dollar.

Även om stölden från Coincheck är större än den från Mt Gox så hade den senare en mycket större påverkan på marknaden. Mt Gox stod för runt fem procent av all handel med kryptovalutor under 2014 medan Coincheck idag bara hamnar kring 0.25 procent.

Coincheck har nyligen bekräftat att de kompenserar sina kunder ekonomiskt. Varje stulen XEM-coin ersätts med 0.81 dollar, vilket betyder att Coincheck tänker betala ut runt 420 miljoner dollar ur egen kassa.

Dessutom finns möjligheten att kunderna kan få tillbaka det som stulits eftersom kryptovalutan XEM är kontobaserad. Och det betyder att alla coins är ID-taggade. NEM Foundation kan därmed skicka ID-taggarna till webbsajter som handlar med XEM och berätta att de är stulna för att hindra vidare handel. I princip kan alltså stölden betyda att tjuvarna får ut betydligt mindre än de hoppats på.