iPhone X kan sluta tillverkas före sommaren 2018

iPhone X

Om du väntar med att köpa iPhone X för att se om Apple släpper en uppgraderad modell under 2018, då kommer du troligtvis att få vänta väldigt länge. Det finns nämligen indikationer på att iPhone X-serien läggs ner.

Trots att Apples VD Tim Cook bedyrar att iPhone X säljer riktigt bra så ska telefonen inte ha nått företagets interna mål. Inte ens nära faktiskt. Och det kan vara anledningen till de senaste uppgifterna om att iPhone X slutar tillverkas före sommaren 2018.

Det vore anmärkningsvärt om Apple faktiskt lade ner tillverkningen så snabbt, speciellt när det inte finns några uppgifter om eventuella efterföljare.

Att Apple har minskat på tillverkningen för att inte tillverka onödigt många exemplar när efterfrågan sviktar, det är inga konstigheter. Men att hela lägga ner tillverkningen vore ett hårt PR-slag för Apple som satsat stort på tekniken i iPhone X.

Intresset för iPhone X i Kina är begränsat – designen är ett problem

Hårdast slag mot iPhone X ska vara försäljning på den asiatiska marknaden med Kina i spetsen. En marknad där stora skärmar säljer bättre än små och här pekar läckor på att designen till iPhone X skrämmer bort potentiella köpare. Den är helt enkelt inte tillräckligt Asien-anpassad i sitt utseende.

Och när en enorm marknad som Kina med sina 300 miljoner starka medelklass sviker, då lär det kännas ordentligt i plånboken även för ett företag som Apple.

Skulle rykten om att iPhone X slutar tillverkas faktiskt stämma blir det första serien sen iPhone 5C som Apple lägger ner helt efter bara en enda generation. Frågan är bara om det faktiskt betyder något i längden.

Apple har garanterat tagit lärdom från utvecklingen av iPhone X . Den infraröda tekniken i den djupseende frontkameran och tillverkningen av den kantlösa skärmen kommer garanterat att återanvändas i nya generationens iPhone-telefoner. Frågan är bara om det står med ett ”X” i namnet då eller inte.

apple-iphone-x-front

Tre nya iPhone-modeller visas i september 2018

Kända analytikern Ming-Chi Kuo på KGI Securities har tidigare sagt att Apple kan släppa tre nya mobiltelefoner under 2018.

  • iPhone med 5.8-tums OLED-skärm
  • iPhone Plus-modell med 6.5-tums OLED-skärm
  • iPhone SE-modell med 6.1-tums LCD-skärm

Enligt Kuo ska tre telefonerna få samma lanseringsdatum och visas under september månad på ett stort evenemang. Några prisuppgifter finns inte än men räkna med att hålet i plånboken blir rejält stort, oavsett vilken telefon du väljer.

Det enda vi faktiskt kan räkna med är att prestandan har ökat i de nya telefonerna och att kamerorna har blivit bättre. Allt annat är fortfarande oklart, men räkna med att vi får reda på en hel del om telefonerna före lanseringen. Apple har misslyckats att hålla sina nya modeller hemliga de senaste åren, räkna med att 2018 inte blir annorlunda.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.