Huawei kan använda AI-teknik i sina kommande smartklockor & aktivitetsarmband

Huawei Watch Pro

Huawei satsar stort på artificiell teknik i sina nya mobiltelefoner. En teknik som företaget kan använda i sina kommande smarta klockor och aktivitetsarmband.

Tanken är att användarna ska få smartare förslag på träning och aktiviteter med AI-teknik. Prylarna ska också bli smartare och kunna ge ett mer exakt mätresultat än tidigare.

De första enheterna som indikerar vilket håll Huawei rör sig i AI-frågan är två telefoner – Mate 10 och Mate 10 Pro. Båda innehåller en NPU-krets (Neural Processing Unit) dedikerad till AI-beräkningar och djuplärning.

Telefonen lär sig hur den används och hur du rör dig

Kretsen hjälper telefonen att identifiera dina användar- och rörelsemönster (vilket kanske låter lite integritetskrängande). Utifrån detta kan telefonen sedan lära sig hur du använder enheten och rör dig utanför hemmet.

Om vi tar den tekniken till en smart klocka eller ett aktivitetsarmband öppnar sig stora möjligheter för användarna.

Peter Gauden är marknadsförings- och produktansvarig på Huawei. Enligt honom är AI framtiden för företaget och användarna, och han ser stora fördelar.

”Det [artificiell intelligens, reds anm] gör din upplevelse med mobiltelefonen lite smartare och hjälper att förutsäga vad du kommer att göra.”

”Jag tror det finns en universallösning med artificiell teknologi. Det hjälper inte bara med text och bild, utan kopplar även samman punkterna och kan extrapolera från vad det har lärt sig och förstått om dig, vad du skulle kunna vilja och borde göra härnäst.”

Frågan är bara när Huawei kan ta AI-tekniken till sina kommande handledsprylar. Och hur ser integrationsskyddet ut för användarna?

Huawei Watch Black
Huawei Watch är fortfarande en av marknadens bästa Wear-klockor.

Räkna inte med AI-stöd med Watch 3

Huawei har marknadens kanske bästa smarta klockor i Watch och efterföljaren Watch 2. Under Mobile World Congress 2018 kan den tredje modellen i serien avslöjas, men det finns inget som pekar på att AI finns med i den bilden.

Snarare är det så att vi får vänta en bit in i 2018 och kanske till lanseringen av nya aktivitetsarmband innan det blir aktuellt. Skulle det stämma, då kan Huawei bli ett seriöst hot mot tungviktare i kategorin som Fitbit och Garmin.

Men så har vi också frågan om hur all data sparas om användarna. När AI kan förutsäga hur vi rör oss och vad vi planerar att göra om dagarna finns alla möjligheter för företagen att utnyttja den informationen. Exempelvis för att visa bättre riktad reklam.

Vad tycker du om att AI är framtiden i smarta prylar? Är det här ett hot mot den personliga integriteten, eller är det en nödvändighet för att gå framåt tekniskt? 

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.