Apple har släppt första beta-versionen av iOS 11.3 – här är allt som är nytt

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Om du har en iPhone eller iPad och vill prova nya iOS 11.3 före alla andra så har du nu chansen. Apple har släppt den första beta-versionen och du kan prova den redan idag.

  • Nya animoji till iPhone X
  • Kolla batteriets hälsa
  • Nya AR-funktioner
  • Stöd för Advanced Mobile Location

Av versionen att döma skulle man kunna tro att iOS 11.3 är en mindre uppdatering med få nyheter. Men den här gången har Apple några riktiga tungviktare till funktioner att släppa.

Efter den stora kontroversen kring batteriskandalen där Apple medvetet sänkte prestandan på äldre iPhone-telefoner lovade företaget att lösa problemet som många användare reagerat på.

Kontrollera batteriets hälsa med iOS 11.3

Med uppdateringen följer möjligheten att kontrollera telefonens eller surfplattans batterihälsa. Utifrån det kan du bedöma om enheten måste lämnas in för ett byte av batteriet.

Du får även en inställning där du kan slå av Apples medvetna prestandasänkning. Du kan alltså själv välja om du vill använda enhetens fulla kapacitet och riskera oönskade omstarter, eller sänka prestandan och få en stabilare enhet. Den här funktionen är tillgänglig från iPhone 6 och nyare.

Andra nyheter är att ARKit 1.5 inkluderas med iOS 11.3. Med uppdateringen kan du placera objekt på vertikala ytor som dörrar och väggar. Du får även autofokus och upp till 50 procent högre upplösning när du använder AR-appar.

Hälso-appen i iOS har nu stöd för ”Health Records” som kan hämta din hälsodata från olika källor och samla dem på ett ställe. Allt som hämtas är krypterat och säkert, du behöver ange en säkerhetskod för att kunna se informationen.

Flera mindre nyheter i iOS 11.3

  • Apple Music får stöd för musikvideor och du kan strömma så mycket du vill utan att behöva se reklam. I Apple Music ska alla de senaste videorna visas och även många klassiska från dina favoritband. Hur väl det fungera och hur många videor som introduceras återstår dock att se.
  • Apple News har uppdaterats för att du lättare ska få de senaste nyheterna och uppdateringarna från nyhetsvärlden. Applikationen presenterar nu de senaste och mest omtyckta videoklippen med nyheter.
  • HomeKit har en förbättrad teknik för autentisering så att utvecklare ska kunna lägga till nya prylar utan att göra avkall på integriteten hos användarna.
  • Nu stöds Advanced Mobile Location (AML) som automatiskt kan skicka din platsinformation när du ringer till larmcentralen i länder som stöder AML. Sverige stöder i skrivande stund inte AML-tekniken men arbetet pågår med att implementera stöd även här.

Apple släppte den första beta-versionen av iOS 11.3 den 24 januari. Du kan ansöka om att vara med som beta-testare via Apples officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.