Nyheter till Safari (bättre mörkt läge, cookie-hantering och mer)

apple-safari-logo

Webbläsaren Safari får snart ett förbättrat mörkt läge, även så kallat Dark Mode. Det avslöjar webbsajten 9to5mac som hittat nya referenser till förändringarna i WebKit-koden.

Bland annat säger sajten att användarna får fler inställningar som styr visningen av mörkt läge. Exempelvis ska det gå att göra undantag så att vissa webbsajter visas i ljust läge på begäran (och tvärtom).

Om du fördrar att alltid läsa Tekniksmart i ljust läge, trots att telefonen använder mörkt läge, så går det alltså snart att ställa in.

Läs mer: Apple Safari tappar användare – Microsoft Edge snart mer populär

En annan nyhet till Safari är att du snart kan blockera fler typer av popup-rutor (specifikt de som försöker efterlikna systemrutor). Det ska gälla både för iOS/iPadOS och macOS.

Apple arbetar även på ett nytt så kallat API för att hantera webbsajters förfrågan om tillåtelse att spara cookies via webbläsaren.

Det är inte fastställt när förbättringarna släpps. Enligt 9to5mac är nyheterna märkta som TBA (To Be Announced) och Apple är notoriskt långsamma på att introducera nyheter till Safari.

Sannolikt får vi se alla nyheter med iOS 16 som släpps senare under 2022. Har vi tur kanske redan med en mindre uppdatering till iOS 15 före hösten.

Läs mer: iOS 15: Så återställer du adressfältet i Safari

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.