Fitbit Ionic återkallas – kan orsaka brännskador på armen

Fitbit Ionic

Smartklockan Ionic återkallas av Fitbit. Anledningen är att det inbyggda batteriet riskerar att överhettas och kan orsaka brännskador på användaren. Eller i värsta fall brand om smartklockan placeras på ett lättantändligt material.

Fitbit Ionic tillverkades mellan 2017 och 2020. Totalt beräknas ungefär en miljon exemplar ha sålts på den amerikanska marknaden. Utanför tror man att Ionic har sålts i cirka 693 000 exemplar. Alla berörs av återkallningen. Men du måste inte returnera om du inte vill.

Enligt Consumer Product Safety Commission (CPSC) i USA så har minst 115 fall av skador rapporterats av amerikanska användare och minst 59 fall internationellt.

Läs mer: Bättre sömnmätning med Fitbit Sense och Versa 3 – kan mäta dina snarkningar

Det här är en så kallat frivillig återkallning. Du kan – om du vågar – behålla din Ionic och behålla den som vanligt om batteriet fungerar korrekt (dvs om batteriet inte överhättar och bränner hål på din arm). Med det sagt så rekommenderar Fitbit skarpt att du gör en retur.

Och du har pengar att hämta om du gör det. På den nyligen uppsatta återkallningssidan ”Fitbit Ionic Recall” kan du välja land och registrera din enhet med Fitbit. Ange dina kontaktuppgifter och följ instruktionerna för att gå igenom hela processen.

Återkallningen gäller alla varianter av Ionic. Det tillverkades totalt tre varianter i olika färger samt en speciell Adidas Edition som såldes i begränsad upplaga:

  • Fitbit Ionic FB503CPBU – Slate Blue/Burnt Orange
  • Fitbit Ionic FB503GYBK – Charcoal/Smoke Gray
  • Fitbit Ionic FB503WTGY – Blue Gray/Silver Gray
  • Fitbit Ionic FB503WTNV – Ink Blue & Ice Gray/Silver Gray (Adidas Edition)

Hur mycket Fitbit återbetalar i Sverige vet vi inte. Däremot är det fastställt att tillverkaren återbetalar 299 USD som amerikansk användare. Dessutom får den som gör en retur en ordentlig rabatt på nyare Fitbit-prylar, hela 40 procent faktiskt.

Läs mer: Google Assistant på svenska till Fitbit Sense och Versa 3

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.