Nu är iOS 15.3 och iPadOS 15.3 släppt – fixar allvarlig sårbarhet i Safari

Fokus på buggfixar och säkerhetsfixar

apple iphone ios update unsplash szabo viktor
Szabo Viktor, Unsplash

Apple har släppt uppdateringen med iOS 15.3 och iPadOS 15.3. Den är ungefär 993MB i storlek och innehåller främst optimeringar, buggfixar och sårbarhetsfixar.

Även om Apple ännu inte har detaljerat alla nyheter med iOS 15.3 och iPadOS 15.3 så vet vi att den åtminstone fixar den allvarliga sårbarhet som tidigare avslöjats i Safari.


Läs mer: Uppdatering till Beats Studio Buds – får 2 nya funktioner

Sårbarheten fick stor nyhetsspridning och gör att webbsajter kan se webbadresser du besökt i Safari. Den gör också att ditt Google-användarID kan läcka – vilket är potentiellt ännu värre.

Det finns en demosida här där du kan testa om din webbläsare påverkas av läckan.

Utmaningen på iOS och iPadOS är att alla webbläsare bygger på samma grund som Safari. Det betyder att även om du bytt till Chrome eller Firefox så kvarstår exakt samma problem. Ouch.

According to FingerprintJS, the exploit affected all the iOS 15 and macOS Monterey releases prior to today’s builds. iOS 14 was not affected by the bug, as well as users who still have Safari 14 on Macs running versions prior to macOS Monterey.

9to5mac

Redan när iOS 15.3 och iPadOS 15.3 var i Release Candidate-fasen, dvs innan mjukvaran var helt färdig att släppas så kunde webbsajten 9to5mac konstatera att sårbarheten var löst.

Läs mer: Bugg gör skärmen rosa på iPhone 13

För att installera uppdateringen på din iPhone eller iPad går du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

Finns uppdateringen att installera följer du instruktionerna på skärmen. Tänk på att ha ordentligt med batteriladdning eller en ansluten strömkabel innan du börjar processen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.