Njord Lawfirm vinner mot Telia i domstol — kravbrev till svenska fildelare kan vara på gång

Pirate Bay skull

Telia döms att lämna ut uppgifter om 8 600 fildelare. Detta efter att danska advokatbyrån Njord Lawfirm dragit mobil- och internetoperatören till domstol för att få ut informationen.

Uppdatering: Vi har från flera håll fått höra att Njord Lawfirm börjat skicka ut hotbrev med krav på betalning även i Sverige. Här kan du se hur breven kan se ut och hur svaren från Njord Lawfirm kan se ut om du skriver till dem.

Målet är att som företrädare för en mängd filmbolag kunna skicka ut kravbrev på tusentals kronor till svenska internetanvändare. Samtliga påstådda fildelare och nu i måltavlan för en massiv brevattack. Även Tele2 har dömts att lämna ut samma typ av uppgifter.

Domarna gör att internetoperatörerna inte har något annat val än att lämna ut uppgifterna som Njord Lawfirm vill ha. Annars riskerar de få böter som allra minst, och det är höga siffror vi pratar om. Telia har redan bekräftat att de tänker följa domen och Tele2 väntas göra detsamma.

Njord Lawfirm är numera ett välkänt namn i fildelarkretsarna. Advokatfirman har fört en liknande kampanj i Norge, något som fick norska Forbrukerrådet, en statligt finansierad organisation för konsumentfrågor, att reagera. Forbrukerrådet rekommenderar att de som tar emot kravbreven inte betalar, detta då ska vara formulerade som rena hotbrev.


Lästips: Danska Njord Lawfirm till attack mot påstådda svenska fildelare — kravbrev ska skickas ut


Till SVT säger svenska Konsumentverket att det inte finns några krav på att betala. Om man inte gör det riskerar man dock att hamna i domstol där ärendet kan prövas, vilket ökar riskerna för den drabbade.

I skrivande stund har Konsumentverket inga rekommendationer till de svenskar som eventuellt får ett brev från Njord Lawfirm i brevlådan. Forbrukerrådet däremot säger att man inte ska svara på brevet och absolut inte betala.

Här kan ni läsa mer om vad Forbrukerrådet skriver på sin webbsajt om Njord Lawfirm och även ett brev som organisationen skickat till advokatbyrån. Läs mer om nyheten på SVT som också har skrivit om de senaste händelserna.


Skydda dig mot antipiratjägarna med OVPN – testa här


 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.