MagSafe stöder potentiellt dataöverföring över USB

iPhone 12

MagSafe är designad för att ladda din iPhone trådlöst md hjälp av magneter för optimal placering på telefonen. Så långt vill Apple gärna berätta hur MagSafe fungerar. Vad företaget däremot inte berättar högt är att tekniken även stöder dataöverföring.


MagSafe stöder USB 1.1 med överföringshastigheter på maximalt 12 Mbit/s. Standarden kallas även Full Speed USB och släpptes i augusti 1998. USB-prylar som stöder USB 1.1 behöver normalt inga extra drivrutiner för att användas med exempelvis en PC.

Även om MagSafe åtminstone teoretiskt kan användas för att överföra data till en mobiltelefon så finns inget officiellt stöd för det idag.

Det går bara att spekulera kring hur Apple kan tänkas använda USB-standarden i framtiden. Det ryktas om att Lightning-porten försvinner i kommande iPhones och då behövs trådlös anslutning för såväl laddning av batteriet som dataöverföring.

MagSafe har för låg hastighet för att ersätta Lightning-kabeln vid dataöverföring, så det är inte en tänkbar ersättare idag. Däremot kan det vara en första implementation som bäddar för MagSafe 2.0 med – förhoppningsvis – stöd för USB 3.0 eller senare.


Vad som kommer återstår att se, men det är en spännande utveckling som vi följer med stort intresse. Läs mer om nyheten på Teknikveckan som var först att rapportera om USB 1.1-stödet.