Undvik MagSafe med iPhone 11 / XS och äldre modeller

iPhone 12

Använd inte MagSafe om du har en iPhone 11 eller äldre modell. Även om den trådlösa laddningstekniken baseras på öppna Qi-standarden så är MagSafe ruskigt långsam med alla mobiler utom de i iPhone 12-serien.

Apple har använt Qi-standarden i alla sina mobiltelefoner från 2017 och framåt. Det betyder att om du har en iPhone 8 eller senare så kan du använda MagSafe-laddaren från Apple.

The MagSafe Charger maintains compatibility with Qi charging, so it can be used to wirelessly charge your iPhone 8 or later, as well as AirPods models with a wireless charging case, as you would with any Qi-certified charger.

Det betyder dock inte att den trådlösa laddningstekniken fungerar bra med Apples gamla mobiltelefoner. Tester visar att laddningshastigheten halveras om du inte har en iPhone 12 eller nyare.

Med en MagSafe-laddare ansluten till en 20-watts strömadapter får du maximalt 15-watts trådlös laddning med iPhone 12. Ansluter du däremot en iPhone 11 eller äldre till samma laddare minskar hastigheten omedelbart till 7,5 watt eftersom det är maxnivån för dessa mobiltelefoner.

Tester visar att MagSafe går under 1 watt

Åtminstone i teorin. När YouTube-kanalen Max Tech med Max Yuryev i spetsen sätter MagSafe på prov får de mycket lägre laddningshastigheter. Ner till löjligt låga 0,96 watt.

När kanalen testar en MagSafe med iPhone SE stannar nivån på bara 1,83 watt. Det kan jämföras konkurrerande laddare från Mophie och en ospecificerad budgetladdare med nivåer på hela 8,4 respektive 5,55 watt. Långt bättre än vad MagSafe klarar.

När webbsajten Macrumors testar att ladda en iPhone XS Max med MagSafe lyckades de bara få 13 procents laddning på 30 minuter. Inte speciellt bra alltså.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.