Facebook stänger konton som använder två Oculus Quest samtidigt– bryter mot villkoren

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

När man inte trodde att Facebook kunde klanta till det mer för Oculus Quest-användarna så kommer nästa slag under bältet. Har du två VR-headset som ansluts till samma Facebook-konto och som används samtidigt så bryter du mot användarvillkoren – och riskerar att få kontot bannlyst av Facebook.


Uppdatering 2020-10-28: Oculus backar – bryter INTE mot villkoren
Oculus backar i sina tidigare påståenden om att två aktiva VR-headset till samma Facebook-konto skulle bryta mot villkoren. Facebook kommer alltså INTE att stänga av berörda konton, så det ska vara riskfritt för användare med fler än två Oculus Quest-headset att ansluta och använda den samtidigt.

Det är en representant för Oculus som bekräftar att den som har två aktiva VR-headset anslutna till samma Facebook-konto riskerar att få detta konto bannlyst, eller mer specifikt nedstängt permanent.

Vad det betyder är alltså att om två eller fler av Oculus Go, Rift, Rift S, Quest eller Quest 2, och har minst två VR-headet igång samtidigt så ryker ditt konto. För Quest 2-användare betyder det att produkten blir helt oanvändbar i samma stund som kontot stängs ner.

Anledningen till att problemet uppstår är att Facebooks användarvillkor inte tillåter användning med två VR-headset samtidigt. Av någon väldigt konstig anledning så får du inte använda ditt VR-headset i vardagsrummet medan exempelvis barnen använder sitt i ett annat rum.


Vi vet att Facebook arbetar på fleranvändarinloggning som kan lösa det här problemet, men tills dess gäller det att ditt ena VR-headset är avstängd medan det andra används.

With the unification of Oculus and Facebook accounts, you most likely would not be able to continue with having two headsets as this would be against the Facebook Terms of Service. While you can log in to your primary account on both computers, only one headset would be able to be active on the account at a time.

En detalj här är att Facebook effektivt eliminerar alla möjligheter till lokal co-op i spel med Oculus-headset. Om inte du har ett sekundärt Facebook-konto till ditt andra VR-headset. Exempelvis en familjemedlems eller liknande.

Den här smått oväntade nyheten är knappast förvånande efter den stenhårda kritik som riktats mot Facebooks beslut att kräva ett Facebook-konto till Oculus VR-headset framöver.