Varningen: Facebook stänger ner konton som används med Oculus Quest 2

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Facebook stänger ner konton som registreras för att användas med Oculus Quest 2. Processen är automatisk, kan inte överklagas och gör användarnas nyinköpta VR-headset helt oanvändbar.


Uppdatering: Nya uppgifter pekar på att Facebook och Oculus arbetar aktivt med att lösa problemen för användare vars konton stängts ner. I vissa fall har det bara tagit 1-2 timmar att få sina konton aktiverade igen. Facebook bekräftar att felet ligger på deras sida.

Problemet uppstår för användare som inte har ett Facebook-konto sen tidigare. När de registrerar ett konto hos Facebook och försöker länka det med ett tidigare Oculus-konto så sparkar säkerhetssystemen bakut.

Det nyregistrerade Facebook-kontot blir spärrat och kan inte låsas upp igen. I meddelandet som Facebook skickar ut står att deras beslut är absolut och att de inte tänker hjälpa användaren att hitta en lösning.

Och nu har det visat sig att mängder av Oculus Quest 2-köpare är drabbade av Facebooks säkerhetsystem.


facebook oculus quest 2 2 2020

Facebook har uppmärksammat problemet och arbetar på en temporär lösning. Tillsvidare hänvisar företaget alla drabbade till den här sidan. Där kan man öppna ett supportärende som är garanterat att hanteras av en människa och inte en maskin.

”We’re only seeing a very small number of Oculus users run into login issues, and if they do, our customer service team is available and committed to working with them directly. Many of these folks are turning to Twitter and Reddit for guidance, and our customer service team has been responding to them on those channels.”

Kort efter att Facebook uppmärksammade problemet så har drabbade konton börjat återaktiveras. Exakt hur många som är drabbade vet vi inte, och inte heller hur snabbt Facebook kan få igång de konton som omfattas.

Ett annat problem som uppstått för en del är att Oculus-konton kan slås ihop med fel Facebook-konto av misstag. Om en dator har flera Facebook-konton kan en familjemedlems konto helt plötsligt slås ihop med ditt Oculus-konto, och när det väl är gjort går det inte att ånga.