Xiaomi Soundbar 3.1 är en soundbar med tillhörande subwoofer i budgetklassen. Här får du en instegsmodell med sju högtalare till en prislapp under 3 000 kronor. Du får kompromissa på flera punkter, men om du inte bryr dig om detaljer som eARC och Dolby Atmos så är det här en prisvärd soundbar just nu.
Det här ska du tänka på om Xiaomi Soundbar 3.1
Det finns några saker du måste veta om den här soundbaren, eller ljudlimpa som det heter på svenska, innan du öppnar plånboken. Här är de viktigaste detaljerna att hålla koll på.
Sju högtalare
Det finns totalt sju högtalare med subwoofern inräknad. Tre är fullfrekvenshögtalare, tre är diskanter och sen basen i subwooferna. Genom att sprida ljudet i rummet kan soundbaren ge en virtuell surroundeffekt och du får även tydligare tal eftersom centerhögtalaren riktar samtal direkt mot dig.
Inget stöd för riktigt surroundljud
Xiaomi Soundbar 3.1 har inte stöd för riktigt surroundljud. Det saknas bakre högtalare vilket gör att du måste förlita dig på så kallar virtuellt surroundljud. Det betyder att soundbaren spelar vissa ljud på ett sätt så att de studsar mot väggarna och taket och du får en simulerad känsla av att ljudet kommer bakifrån.
Inget stöd för eARC
Med eARC kan man skicka högupplöst ljud och surroundljud från tv:n till soundbaren utan att ljudet försämras. Xiaomi Soundbar 3.1 saknar stöd för eARC vilket betyder att du måste förlita dig på den äldre (och mycket sämre) ARC-standarden.
Inget stöd för Dolby Atmos
Om du vill lyssna på högupplöst ljud med Dolby Atmos så får du leta vidare. Xiaomi Soundbar 3.1 har inte stödet som behövs, vilket inte är konstigt eftersom soundbaren är en budgetvariant utan uppåtriktade högtalare. Med tanke på priset så är det ingen överväldigande förlust.
Trådlös subwoofer och väggfäste
Subwoofern ansluts trådlöst till soundbaren. Det betyder att du kan flytta runt den i rummet och hitta en bra position för basljudet. Tänk bara på att subwoofern behöver ström, så den måste placeras nära ett strömuttag.
Med det tillhörande väggfästet så kan du hänga upp din soundbar på väggen. Perfekt när den inte kan ligga framför eller under tv:n på en bänk. Du ansluter soundbaren till din tv med den medföljande HDMI-kabeln.
Låt dig inte luras av marknadsföringen
Till många tv-apparater så är Xiaomi Soundbar 3.1 tveklöst ett utmärkt lyft för ljudet. Du får en rikare och fylligare ljudupplevelse som förhoppningsvis hjälper dig att njuta lite extra med film, serier och gaming. Men akta dig för att tro på alla löften på Xiaomis webbsajt. De tar i från tårna, minst sagt.
Här är några exempel på hur tillverkaren beskriver sin produkt:
- Tänjer på gränserna med tredimensionellt ultrahögupplöst ljud
- Fånga varje nyans och ljudfrekvens så perfekt som möjligt
- Skapar en fantastisk bioupplevelse
Xiaomi nämner ”ultrahögupplöst” tre gånger på sin produktsida. Det är inte helt tydligt vad det faktiskt betyder, men vi kan garantera att du inte får ut den fulla upplevelsen från ”ultrahögupplöst” ljud i en produkt för 2 990 kronor.
Tips: Komplettera soundbaren med den utmärkta mediaspelaren Xiaomi Mi Box 4S Pro. Trots att mediaspelaren är jämförelvis billig (jämfört med Shield TV-serien) så levererar den utmärkt kvalitet oavsett om du kollar på film eller serier.
Därför ska du köpa Xiaomi Soundbar 3.1
- Priset: För under 3 000 kronor så är Xiaomi Soundbar 3.1 en schysst produkt till ett lågt pris.
- Enkelheten: Packa upp, installera, kör igång. Du slipper krångla med sladdar och inställningar. Den här soundbaren är busenkel att komma igång med och är perfekt för dig som inte orka med alla tekniska, krångliga lösningar.
- Ljudet: Har du en tv med dåliga högtalare så ÄR den här soundbaren ett lyft rent ljudmässigt. Du får inte det bästa som en soundbar kan erbjuda, men för sina kronor så är det fortfarande ett stabilt lyft för upplevelsen (på en budgetnivå).
Därför ska du INTE köpa Xiaomi Soundbar 3.1
- Gaming: Xiaomi Soundbar 3.1 saknar gamingfunktioner som stöd för 120Hz och VRR. Det ska sägas att de flesta saknar det, men utan eARC så är det extra känbart.
- eARC: Utan eARC så kan du inte skicka högupplöst ljud till din soundbar. Det gör det svårare att få en bra upplevelse med bra ljud från tv:n. Det är inte hela världen för många, men vill du ha en framtidssäker soundbar så är det här ett måste.
- Surroundljud: Om du vill ha äkta surroundljud så är det här helt fel produkt för dig, inte minst då Dolby Atmos saknas. Det finns andra soundbars som löser problemet åt dig, men de är också mer kostsamma och avancerade.
Tekniska specifikationer för Xiaomi Soundbar 3.1
- Högtalare: Det finns totalt sju högtalare. Tre är fullfrekvenshögtalare, tre är diskanter och en bas i subwoofern.
- Storlek: Soundbaren har måtten 86 x 11,5 x 6 cm medan subwoofern har måtten 21 x 29,7 x 37 cm.
- Ljudlägen: Det finns sex valbara ljudlägen för olika situationer. Standard, Cinema, Music, Game, News, AI Sound.
- Ljudformat: De tre stora ljudformaten som stöds är följande. Dolby Audio, DTS Digital Surround, DTS Virtual: X. Notera att Dolby Atmos saknas.
- Anslutningar: Wireless Active Subwoofer Bluetooth 5.0, One-tap NFC, HDMI Input, HDMI Output, Optical Input, Coaxial Input, USB.
- Pris: Det rekommenderade priset vid lanseringen är 2 990 kronor.
Här köper du Xiaomi Soundbar 3.1
Flera svenska återförsäljare har tagit in Xiaomi Soundbar 3.1 i sitt sortiment. Det rekommenderade priset är 2 990 kronor, men produkten har varit billigare än så. Vi rekommenderar att du kollar Prisjakt för att se vilka butiker som har produkten i lager och för att se vilket det lägsta priset är.
Se det lägsta priset på soundbaren här.
Du kan även köpa produkten direkt via Xiaomi om du vill.
Har du fler frågor om produkten eller har synpunkter på innehållet i artikeln? Skriv till oss via mejl så svarar vi så fort det går.
Lämna ett svar
Visa kommentarer