Xbox Series X har INTE stöd för Kinect eller Kinect-spel

microsoft xbox series

Xbox Series X har stöd för nästan alla Xbox One-spel på marknaden – undantagsvis för de spel som måste ha en Kinect. Microsofts gamla kamera till Xbox-serien stöds nämligen inte av nya spelkonsolen.

Uppgiften om Xbox Series X och Kinect kom direkt från Microsoft-profilen Phil Spencer. Kinect-tillbehöret har en bråkig historia med ett svagt intresse hos användarna, och relativt få spel som faktiskt stöder tillbehöret fullt ut.

Kinect följde under period med i lådan till Xbox One-konsolen, men konsumenterna var inte glada för att betala extra för det. Istället ville många att Microsoft skulle ta bort tillbehöret och sänka priset på spelkonsolen istället.

xbox one kinect kontroll
Kinect med Xbox One © Microsoft

När Xbox One S släpptes – en mindre och optimerad variant av Xbox One – fanns inga portar för direktanslutning av Kinect. Istället tvingades Microsoft släppa en så kallad dongel för USB-A-anslutning åt Kinect. En dongel som alla med Kinect fick kostnadsfritt av företaget.

Kinect lades ner 2017 – inget VR-stöd i sikte

Så sent som oktober 2017 valde Microsoft att kapa stödet för Kinect och idag går det inte att skaffa tillbehöret i butik. Den som absolut vill fixa en Kinect kan göra det på andrahandsmarknaden; med förbehållet att Microsoft inte ger något som helst stöd, varken i uppdateringar eller garantiärenden.

Det är nog ingen som sörjer att Kinect inte stöds av Xbox Series X. Vad som däremot är tråkigt är att man inte kan ansluta ett VR-headset likt med Playstation 4 och Playstation 5.

Microsoft har gång på gång sagt att de inte tror på VR som ett tillbehör till Xbox-serien. Xbox One och Xbox One S kanske inte har kraften till att driva ett VR-headset på bästa sätt, men Xbox One X och nya Xbox Series X har definitivt prestandan.

Vi håller tummarna för att VR-stöd är på gång för framtiden till Xbox Series X (åtminstone) och att Kinect hittar ett sätt att leva vidare hos entusiasterna.

Lästips

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.