Samsung Galaxy S Book (2020) – viktigt att veta innan du köper!

samsung galaxy s book 2020 1

Samsung har släppt sin första bärbara dator – Galaxy Book S – med Intel Hybrid Technology. De tidigare modellerna i serien körde alla Qualcomm Snapdragon-processorer, men nya modellen baseras istället på Intel.

De nya processorerna är ur Intel Lakefield-serien som är designad för ultralätta bärbara datorer. Målet är att hamna i datorer som värdesätter portabilitet och strömsnålhet framför prestanda och kraft.

Enligt webbsajten The Verge är Lakefield-serien Intels svar på ARM-processorer.

Totalt finns fem processorkärnor i Intel Lakefield-processorerna. Fyra strömsnålare med lägre prestanda som ackompanjeras av en ensam processorkärna för hög prestanda. Implementationen gör att Intel kan erbjuda en effektiv processor för flertrådade processer, men utan att energiförbrukningen blir hög.

Lästips: Huawei lanserar nya Matebook 14 & 13 för 2020

Under skalet på Samsung Galaxy S Book sitter en Core i5-L16G7 med 11:e generationens grafikkrets från Intel. Det finns även inbyggt stöd för WiFi 6 vilket alltid är tacksamt.

Utöver processorn så finns 8GB RAM-minne, lagringsutrymme på 512GB och ett batteri på 42Wh. Förutom WiFi 6-stöd så finns ett alternativ med 4G/LTE om du vill ha det. Räkna med att få betala extra dock.

Cirkapriset för grundmodellen med Core i5-processor är 14 600 kronor. Du hittar alla butiker som säljer Galaxy S Book (2020) via Prisjakt.

samsung galaxy s book 2020 2

Viktigt att veta om Samsung Galaxy S Book

Det finns några saker du måste veta om Samsung Galaxy S Book innan du skaffar den här datorn. Här summerar vi några av de punkter som recensenter har sagt om Samsung Galaxy S Book.

  • Prestandan: Betydligt sämre prestanda än många andra, bärbara datorer. Fungerar till normalt bruk (webbläsare, Office, etc), men glöm dagligt Photoshop-användande.
  • Design: Supertunn, superlätt. Det här är rätt dator för dig om du värdesätter smidighet framför prestanda. En kanondator till buss, tåg och flyg alltså.
  • Batteritiden: Tunn design ger sparsam batteritid. Vid normalanvändning kan du räkna med upp till 12 timmar bruk; snålar du så kanske upp till 18 timmar.
  • Skärmen: Mycket ljusstark och behaglig skärm. Fin färgåtergining och HDR-stöd. Klarar upp till 600 cd/m2 vilket är riktigt bra.
  • Tangentbord: Kort slaglängd gör att tangentbordet känns stumt och har dålig återkoppling vid nedslag. Viktigt att prova innan du köper!
  • Webbkamera: Den inbyggda webbkameran stöder 720p och är lika dålig som man kan förvänta sig. Har inte stöd för Windows Hello. Skaffa en extern kamera istället.
  • Högtalarna: Ok ljudnivå och kvalitet. Anslut externa högtalare eller hörlurar istället för en bättre upplevelse. De inbyggda fungerar när inget annat finns tillgängligt.
  • Operativsystem: Windows 10 Home ingår. Det finns en del så kallad bloatware som är förinstallerad. Var beredd på att avinstallera en del program direkt från start.
samsung galaxy s book 2020 3

Specifikationer för Samsung Galaxy Book S (2020)

LanseringsdatumJuni 2020
ProcessorCore i3-L13G4 och Core i5-L16G7
GrafikkretsIntel UHD Graphics G7
RAM-minne8GB DDR4
Lagring512GB SSD
MinneskortsplatsJa, för microSD-kort
Bildskärm13,3 tums pekskärm (1 920 x 1 080 pixlar)
Webbkamera720p (inget stöd för Windows Hello)
BatteritidCirka 6h 15min (hög belastning) > 17h 50min (låg belastning)
FingeravtrycksläsareJa, inbyggt i tangentbordet
OperativsystemWindows 10 Home
Anslutningar2 x USB Typ-C (3.0)
1 x Hörlurskontakt
Trådlösa anslutningarWiFi 6 / WiFi 5
Bluetooth 5.0
Vikt0,95kg
Mått305 x 203 x 12 millimeter
samsung galaxy s book 2020 4

Recensioner av Samsung Galaxy S Book (2020)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.