Problem med Xbox One-kontroller – Microsoft stäms

microsoft elite handkontroll
Första generationens Elite handkontroll för Xbox.

Det är bara en tidsfråga innan handkontrollens styrspakar börjar krångla med spökinmatningar. Det menar en ny stämningsansökan mot Microsoft.

Alla officiella Microsoft-kontroller för Xbox One kommer att få problem med spökinmatningar från styrsparkarna. Det är bara en tidsfråga.

Åtminstone är det så om vi ska tro en stämningsansökan mot Microsoft. Enligt ansökan handlar det om ett designfel som gör att kontrollen registrerar rörelser utan att sparkarna fysiskt rör sig.

Webbsajten VGC skriver att det har förekommit uppgifter om problem med handkontrollerna genom åren. Dock inte tillräckligt stora problem för att få någon att reagera – fram tills idag.

Och Microsoft är knappast ensamma med att ha det problemet. I princip ingen handkontroll med styrspak är helt förskonad.

Nintendo fick också en stämningsansökan på halsen efter att spökinmatningar blivit ett stort problem med tillverkarens Joy-Cons till Switch. Samma problem finns också till Switch Lite, vilket är ännu värre eftersom de inte kan bytas enkelt.

nintendo switch disney tsum tsum joycon
Nintendo Joy-Cons är drabbade av ”drifting” – så kallade spökinmatningar

Lästips: Nintendo Joy-Con-spaken drar åt sidan – det här kan du göra

Om du är drabbad av spökinmatning finns inte mycket att göra. Du kan så klart plocka isär din handkontroll och försöka rengöra den utifall att smuts tagit sig in. Eller köpa nya delar till insidan som håller fast kontrollens joysticks på rätt sätt. Microsoft kommer inte att hjälpa eftersom det inte är ett garantiärende.

Nu återstår att se hur den långa processen i amerikansk domstol kommer att se ut. Microsoft lär överklaga en eventuellt fällande dom och för oss i Sverige finns inga pengar att hämta om företaget – mot förmodan – faktiskt accepterar en fällande dom.

Den här artikeln uppdateras med löpande information när mer finns att tillgå. Bokmärk och återkom framöver om du vill veta mer om stämningsansökan mot Microsoft.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.